vogues-talent-to-watch-digitale-mode-gaat-de-wereld-verbeteren-207062
©@vyraproductions

In Vogue’s Talent to Watch vind je de volgende generatie creatievelingen die mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt is dat ze jong, creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze week: digitaal ontwerper Meggie van Zwieten (26) uit Amsterdam.

Vogue’s Talent to Watch: Meggie van Zwieten (26) 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ? ? ? ? ? ? (@meggievanzwieten)

Graphic Design op Artez

“Vier jaar geleden ben ik afgestudeerd met een augmented reality project. Dit was de eerste tijdens mijn Graphic Design studie, waar ik me met name heb verdiept in alternatieve werelden. Tijdens mijn onderzoeksminor ontdekte ik het concept van escapisme in Japanse subculturen. En mijn passie: ik wil een alternatieve wereld creëren waar mensen naartoe kunnen voor een gevoel van verademing.”

Digitale modewereld

“Digitale mode kent veel voordelen. Vooral het creatieproces is duurzamer, want je hebt minder fysieke productie. Ook hoef je geen rekening te houden met bepaalde materialen of kleur. Je kunt namelijk alles toepassen op een digitaal kledingstuk. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid tot interactieve animatie, waardoor een outfit echt tot leven komt. Zo kun je bijvoorbeeld een outfit creëren die reageert op emotie. Wanneer ik bijvoorbeeld lach, kan mijn outfit van kleur veranderen. Dit voegt gelijk een communicatieve waarde toe aan digitale mode.”

Duurzaam en divers

“Digitale kleding houdt je natuurlijk niet warm. Dit betekent echter niet dat het geen waardevolle toevoeging is voor consumenten. Vooral als we kijken naar de problemen in de mode-industrie, zoals overproductie en overconsumptie, kan digitale mode echt de wereld verbeteren. Juist voor gelegenheden waar foto’s worden gemaakt om vervolgens online te plaatsen is het gebruik van digitale mode de duurzaamste optie. In een fysieke wereld zou je twee verschillende items moeten kopen als je een wit shirt ook in het rood wilt bijvoorbeeld. Bij digitale mode hoeft dit niet, en kun je doormiddel van een muisklik verandering aanbrengen. Het is zo niet meer nodig om een volledig nieuw geproduceerd item te kopen.”

“Er bestaan geen vaste maten. Digitale mode biedt een bepaalde vorm van vrijheid en is veel persoonlijker, en daarom ook leuker. Alles wat ik maak kan precies op het lichaam van een model of consument vallen. Zo heb ik de mogelijkheid om outfits compleet te personaliseren op basis van hoe iemand is als persoon. De onzekerheid van het niet weten of iets goed bij je lichaam past, of goed bij jou past, is dus verleden tijd.”

Digitale modeshow

‘Nu houd ik me vooral bezig met het maken van mijn eigen collecties. Afgelopen september heb ik 10 outfits uit de collectie YANA gepresenteerd tijdens de opening van de Dutch Sustainable Fashion Week bij Fashion For Good.’