in-gesprek-met-bracha-van-doesburgh-en-nasrdin-dchar-over-nieuwe-film-faithfully-yours-231972
©Pablo Delfos, Vogue Nederland, december 2022

Twee vriendinnen gaan een weekend naar het Belgische Oostende – waarbij ze elkaars alibi zijn om vreemd te gaan – waarna er één (een rol van Elise Schaap) verdwijnt. Echtgenoten Gijs Naber en Nasrdin Dchar komen over en dan begint de hel, of beter: de puzzel. Wat is er gebeurd, iedereen is verdacht. Schaap noemde het “een lasagne van intriges”. In de thriller Faithfully Yours van regisseur André van Duren zijn Bracha van Doesburgh (41, bekend van Oogappels, De Familie Claus, Nieuwe Buren) en Nasrdin Dchar (43, Mocro Maffia, Rabat, El Houb) twee van de hoofdrolspelers. 

Om meteen met de deur in huis te vallen, hoever zouden jullie zelf gaan in het verstrekken van een alibi voor een vreemdgaande vriend(in)?

Nasrdin: “Niet. Dat gaat toch altijd mis. Mijn motto is: met eerlijkheid kom je het verst.”

Bracha: “Ik zit er niet echt op te wachten om iemands alibi te zijn bij vreemdgaan. Zoek daar maar een ander voor. Als een vriendin me in vertrouwen neemt, dan is haar geheim veilig bij mij, maar dat is iets anders dan moeten liegen dat ze bij mij was.”

Bracha, jij speelde eerder al in de thriller De eetclub en de spannende dramaserie Nieuwe buren. Is het een zwaarder genre om te maken?

“Nee, ik vind het juist leuk om in enge films te spelen. Ook het strandhuis in Faithfully Yours was best spannend, ik ben ervan overtuigd dat het er spookte. Tijdens avond- en nachtopnames moest er altijd een lichtje aanblijven, maar zodra er ‘actie’ werd geroepen, ging het plots uit. Continu. Ik geloof wel in bovennatuurlijke dingen. Elk huis heeft een andere sfeer – soms voelt het licht, soms voel je een zwaarte, een soort aanwezigheid.”

Stel, je hoort ’s nachts een geluid in de tuin, spiek je dan door het gordijn, stap je erop af, of bel je 112?

Nasrdin: “Ik gluur eerst voorzichtig door het gordijn, dat zeg ik eerlijk haha. Maar uiteindelijk ga ik wel kijken hoor. Dat komt omdat ik kids heb, dan komt er een beschermend oergevoel in je naar boven. Vroeger was ik als de dood en meed ik donkere paadjes. Ik zat op de middelbare school in Bergen op Zoom, een stuk fietsen vanaf Steenbergen, ’s ochtends in het donker. Dan was ik altijd héél blij als er iemand meefietste. Sinds ik ouder ben en vader, heb ik een knop omgezet.”

Bracha: “Ik heb soms een iets te levendige fantasie. Als ik een nacht alleen thuis ben, heb ik van tevoren al vele horrorscenario’s bedacht. Ik heb een zware marmeren lamp naast mijn bed; ik ga wel buiten kijken, maar niet zonder die lamp. Ik ben dol op spannende films. Toen ik als tiener voor het eerst alleen thuis was met een vriendin, gingen we meteen naar de videotheek en vroegen om de allerspannendste film. Die man ging naar achteren en kwam terug met een VHS-band zonder hoes. Hij waarschuwde nog: ‘Deze is wel echt scary.’ Maakt niet uit, zeiden wij stoer. Maar die film bleek zó vreselijk eng. Ik ben de titel vergeten, maar het ging over een vrouw die werd verkracht door een geest, je zag niemand, maar wel die vingers dat lijf indeuken. Ik krijg weer kippenvel nu ik het erover heb.”

Faithfully Yours draait vanaf 22 december in de bioscoop.

Lees het volledige interview met Bracha van Doesburgh en Nasrdin Dchar in Vogue’s nieuwe decembernummer, dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is.