topfotograaf-ellen-von-unwerth-schiet-vogue-shoot-in-het-belvedere-in-wenen-231140
©Ellen von Umwerth, Vogue Nederland, december 2022

Een match made in heaven die niet anders dan voor spectaculaire beelden kan zorgen: topmodefotograaf Ellen von Unwerth en het befaamde museum Belvedere in Wenen. De twee komen samen in het nieuwe decembernummer van Vogue Nederland, waarin de fotoserie Rebel Rebel te bewonderen is. Het Weense museum staat bekend om zijn bijzondere collectie schilderkunst, met werken van onder anderen ‘golden boy‘ Gustav Klimt.

Ellen von Unwerth in het Belvedere

Als we het hebben over de meest legendarische modefotografen van deze tijd, dan komt de naam van Ellen von Unwerth gegarandeerd ter sprake. Ze werkt voor talloze vooraanstaande magazines en de grootste modehuizen. Haar stijl is te herkennen uit duizenden door de manier waarop ze vrouwen portretteert: bubbly, sexy en levenslustig. Soms laten de beelden zich omschrijven als licht erotisch – wat tevens ook te zeggen is over de schilderijen van Klimt. Von Unwerth vertegenwoordigt met haar werk de typische modefotografie uit de jaren negentig en zeroes, die vooral sexy, glamoureus en gedurfd is.

In die tijd waren het vooral mannelijke fotografen die aan de top stonden, met namen als Mario Testino en Peter Lindbergh. Von Unwerth wist zich te onderscheiden door een kenmerkende vrouwelijke signatuur te ontwikkelen. “Haar modellen kijken niet verleidelijk de lens in om een man te plezieren – nee, eerder om zichzelf te vermaken”, schrijft Vogue’s hoofdredacteur Yeliz in haar editorial. “Volgens Von Unwerth moet het ontdekken en uiten van je seksualiteit dan ook vooral gepaard gaan met een flinke dosis humor. Ze was daarmee haar tijd ver vooruit. Van Kate Moss tot Naomi Campbell, en van Madonna tot Rihanna: ze poseerden allemaal graag voor Von Unwerth en haar camera.”

De wereld van Klimt

De fotoserie in ons decembernummer koppelt de female gaze van Von Unwerth met de iconische vrouwenportretten van Gustav Klimt. Het Belvedere-museum hangt vol met de wereldberoemde, met bladgoud versierde beeltenissen van de kunstenaar, waaronder zijn bekendste werk: De Kus. Het metershoge kunstwerk dient als schitterende achtergrond op een van de beelden uit de shoot met Von Unwerth. Daarin komt nog meer moois van het museum voorbij, zoals de statige trappen en versierde plafonds, statige spiegelzalen en de bijbehorende weelderige tuin.

De werken van Klimt zijn momenteel ook dichter bij huis te bewonderen. En wel in het Amsterdamse Van Gogh Museum, waar de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt te zien is. Het stralende middelpunt van de expo? Judith, vernoemd naar een van zijn muzes.

Het decembernummer van Vogue Nederland ligt vanaf 17 november in de winkel en is hier online te bestellen.

Ellen von Umwerth schoot Vogue's fotoserie in het Belvedere museum in Wenen
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022
Ellen von Unwerth schoot Vogue's fotoserie in het Belvedere museum in Wenen
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022
Ellen von Umwerth schoot Vogue's fotoserie in het Belvedere museum in Wenen
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022