in-gesprek-met-vogues-coversterren-en-iconen-lara-stone-en-linda-spierings-230824
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, december 2022

De iconische modellen Lara Stone en Linda Spierings delen fijne eigenschappen: nuchterheid en humor. Beiden hebben iets ongrijpbaars en hebben altijd met één been in en één been buiten de modewereld gestaan. Exclusief voor Vogue Nederland fotografeert Philippe Vogelenzang ze voor het eerst samen. 

Lara Stone en Linda Spierings

Op een warme zomerdag kwamen beide iconen samen in hotel Le Bristol in Parijs voor de fotoshoot. Een langgekoesterde droom van fotograaf Philippe Vogelenzang. Lara Stone heeft elke prestigieuze cover minstens één keer gesierd, was de muze van – slechts een kleine greep – Calvin Klein, Riccardo Tisci, Karl Lagerfeld, Marc Jacobs en voormalig Franse Vogue-hoofdredacteur Carine Roitfeld (die ooit een heel issue aan Stone wijdde). Ook werd ze maar liefst drie keer gevraagd voor de Pirelli- kalender.

In de editie door fotograaf Peter Beard uit 2009 is ze samen met die andere Nederlandse ster, Rianne ten Haken, te zien in de wildernis van Botswana, terwijl op de achtergrond een drieste olifant aan komt denderen. Beide dames zijn ogenschijnlijk onverschrokken. 

In de jaren tachtig wist Linda Spierings het hart van menig designer sneller doen kloppen. Ze draaide acht jaar mee op internationaal topniveau, waarna ze er voor het moederschap de brui aan gaf. Het was genoeg om een onuitwisbare indruk achter te laten. Niet in de laatste plaats door haar vriendschap met de Tunesische couturier Azzedine Alaïa, de inmiddels overleden peetvader van haar dochter Sophia. Spierings liep op elke prestigieuze catwalk, was het model in de allereerste Comme des Garçons-campagne en werkte met alle legendarische topfotografen, van Richard Avedon, Norman Parkinson en Irving Penn tot Helmut Newton, Arthur Elgort, Steven Meisel en Mario Testino. 

Hard werken, niet zeuren 

Officieel was Spierings al van het modetoneel verdwenen toen Stone begon. Met een knipoog: “Ik was verbaasd dat ze wist wie ik was.” Daarmee doet ze zichzelf tekort, want in maart liep Spierings op haar 63ste nog als model mee in de Alaïa-show in Parijs. “Af en toe duik ik ineens op”, zegt ze erover. “Ik wilde het huis en de huidige ontwerper, de Belg Pieter Mulier, steunen. Hij heeft grote schoenen te vullen.” Tegenwoordig wordt ze weer ‘opvallend vaak’ gevraagd als model, al is ze uiteraard zeer selectief. “Ik zeg alleen ja als ik het team leuk vind of de shoot een uitdaging.”

‘Wat zit er toch in het Nederlandse leidingwater’, grapte Michael Kors ooit toen ik hem in New York interviewde voor Vogue Nederland. Hij doelde op de immer grote groep Nederlandse modellen op de catwalk, generatie na generatie. Hard werken, niet zeuren, fun om mee te werken en nuchterheid zijn karaktereigenschappen die worden toegeschreven aan Hollandse modellen. Dat we het op een na langste volk ter wereld zijn helpt ook zeker mee, net als sterke karakters en authenticiteit. 

Lees het volledige artikel over Lara Stone en Linda Spierings in Vogue’s nieuwe decembernummer, dat vanaf 17 november in de winkels ligt en hier online te bestellen is.