de-betekenis-achter-prinses-dianas-jaren-90-sweaters-230770
©UK Press

Waar Emma Corrin werd belast met Lady Di’s ongemakkelijke toetreding tot de koninklijke familie (in balletkleding, schapentruien en Barbour jassen), liet Elizabeth Debicki in The Crown 5 de vervreemding van prinses Diana van het koningshuis zien. Haar kleding was een bijna directe weergave van haar gevoelens.

De betekenis achter prinses Diana’s jaren 90 sweaters

Verscholen in Kensington Palace, ver weg van de mensen die werkelijk alles wat ze doet in de gaten houden, wordt Diana een vrije vogel als het op mode aankomt. Vaarwel parelsets en saaie kleding; ze is nu een Levi’s vrouw. “Diana liet echt haar persoonlijkheid zien in haar stijl, ze deed veel zelf en dat zie je”, zegt Sidonie Roberts, hoofdinkoper en kostuumontwerper van The Crown. “En, ze genoot ervan.”

Prinses Di
©Getty Images
lady di
©Anwar Hussein

 

 

Crickettruien en sweaters

In combinatie met hooggesneden, stonewashed jeans en vloeiende, comfortabele plooirokken waren oversized crickettruien, sweaters en crewnecks met logo’s van de goede doelen die ze een warm hart toedroeg haar signature looks. Kleding gebruiken om een boodschap over te brengen was destijds niet zo gebruikelijk – zeker niet voor een koninklijk boegbeeld.

Zelfs nu zou je Kate, de hedendaagse prinses van Wales, nooit een gebrandmerkt T-shirt of breisel zien dragen dat haar politieke of persoonlijke opvattingen laat zien. Diana droeg letterlijk haar hart op de tong. Van die geliefde trui van de British Lung Foundation tot het Virgin Atlantic-nummer dat suggereerde dat ze droomde van verre oorden.

the crown 5
©Elizabeth Debicki als Diana in seizoen 5 van The Crown.

 

 

 

 

 

Raadselachtig, maar toegankelijk

“Diana was raadselachtig en verleidelijk, maar tegelijkertijd toegankelijk”, voegt Roberts toe over de blijvende aantrekkingskracht van de royal. Haar trainingspakken in cowboylaarzen en oversized sporttruien over fietsbroeken kregen sinds haar groeiende vrijheid begin jaren 90 veel navolging.

Achter deze fashionforward vrouw zat ook iemand die opvallende silhouetten en oversized sweaters gebruikte als vorm van bescherming. Pas jaren later had Diana, die leed aan boulimia, het vertrouwen om Versace’s strakke tankjurken en shirts in slank gesneden denim met riem te dragen. Dankzij oversized truien kon ze langzaam uit haar schulp kruipen en steeds meer haar eigen weg gaan; als moeder, modebewuste vrouw en campagnevoerder.

De volgende keer dat je Debicki dus haar hoofd ziet kantelen en de ogen ziet van een gekwetste vrouw, weet dan dat geen van de items die Diana droeg, vooral de sweaters, ‘gewoon’ kleren waren.

 

Lady Diana
©Tim Graham/Getty Images
lady di
©Brendan Beirne/Shutterstock

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.