films-series-en-documentaires-over-mode-om-naar-uit-te-kijken-in-2023-236948
©Getty Images

2023 wordt een grandioos jaar voor modefans. Zo is vanaf mei de tentoonstelling Christian Dior: Designer of Dreams te zien in in Tokio. En vanaf september kun je Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto bezoeken in Londen. Maar gelukkig kunnen we ook dichterbij huis ons hart ophalen. Sterker nog, voor deze releases hoeven we de deur niet uit. Van een biopic over Karl Lagerfeld tot een docu over de spectaculaire doorbraak van de supermodellen: deze films, series en documentaires over mode zijn in 2023 te zien.

Films, series en documentaires over mode die uitkomen in 2023

Films

Zowel Karl Lagerfeld als Kate Moss zullen volgend jaar het onderwerp zijn van Hollywood-biopics. Jared Leto zal de overleden Chanel-ontwerper spelen in de film. In een interview met WWD vertelde de acteur dat de film zal gaan over “de belangrijkste relaties in het leven van Karl Lagerfeld, verteld door een onvoorspelbare lens, net als de man zelf.” Wie er betrokken zijn bij het project om de juistheid ervan te waarborgen? Drie van Lagerfelds oude vertrouwelingen: Karl Lagerfeld-executives Paolo Righi en Caroline Lebar, evenals de voormalige persoonlijke assistent van de ontwerper, Sébastien Jondeau. (Lagerfeld en zijn ontwerpen zullen natuurlijk ook het thema zijn van de voorjaarstentoonstelling van 2023 in het Met-museum).

De biopic van Kate Moss zal in het teken staan van een samenwerking die het model vormde. De film gaat over de negen maanden die Kate doorbracht voor een portret van wijlen Lucian Freud. Oscar-winnende scenarioschrijver James Lucas schreef het script.

Series

Het is een wonder dat het zo lang heeft geduurd voordat iemand groen licht gaf voor een grote dramaserie over het leven van Cristóbal Balenciaga. De zoon van een visser en naaister werd tegen alle verwachtingen in een van de meest gevierde couturiers ter wereld. Disney+’s aanstaande Spaanstalige serie Balenciaga zal de persoonlijke en professionele evolutie van de ontwerper in kaart brengen, vanaf de Spaanse Burgeroorlog tot aan zijn dood in 1972. De maker van de serie is Lourdes Iglesias en acteur Alberto San Juan speelt de hoofdrol.

Op AppleTV+ komt de rivaliteit van Christian Dior en Coco Chanel in het naoorlogse Parijs tot leven in The New Look. Deze rollen worden gespeeld door Ben Mendelsohn en Juliette Binoche. In deze serie verwachten we ook cameo’s van personages als Yves Saint Laurent, Pierre Balmain en Hubert de Givenchy te zien.

Documentaires

AppleTV+ komt volgend jaar ook met documentaireserie The Supermodels. Hierin brengen Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Christy Turlington hun spectaculaire doorbraak in de jaren 80 in kaart. “Het gaat over ons leven en onze tijden samen: onze vriendschap, carrières, ons vrouw-zijn, ons moederschap”, vertelde Campbell aan Vogue over de serie. “Als modellen hebben we geen rechten op ons imago, dus het voelt goed om samen te werken aan ons nalatenschap – en in onze eigen woorden.”

Disney+’s In Vogue: The 1990s zal reflecteren op alle manieren waarop de jaren 90 de industrie van boven naar beneden heeft hervormd. De documentaire bevat inzichten van Vogue’s Anna Wintour en Edward Enninful over het leven op de front row.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.