alles-wat-je-wil-weten-over-het-met-gala-2023-250677
©Gotham/Getty Images

Het is weer zover; vanavond vindt het Met Gala weer plaats. Eerder werd al aangekondigd dat het Met Gala 2023 in het teken staat van de Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld, die in 2019 op 85-jarige leeftijd overleed. Nadat het thema Karl Lagerfeld: A Line of Beauty bekend werd gemaakt, wisten we ook snel wie naast Anna Wintour de co-hosts zijn én wat de officiële dresscode is van het event. Lees hier alles wat je wil weten over fashion’s biggest night: het Met Gala 2023.

Wanneer vindt het Met Gala 2023 plaats?

Traditiegetrouw vindt het Met Gala op de eerste maandag van mei plaats. Dit jaar valt deze datum op maandag 1 mei 2023. Het modegala wordt traditiegetrouw georganiseerd in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Wat is het thema?

Het thema van het Met Gala 2023 is Karl Lagerfeld: A Line of Beauty. Lagerfeld was creatief directeur bij Chanel, Fendi en Chloé, en richtte ook zijn eigen modelabel op, dat zijn naam draagt. Over Lagerfeld zei Max Hollein, de directeur van het Metropolitan Museum of Art in New York: “Karl Lagerfeld was een van de meest boeiende, productieve en herkenbare krachten in de mode en cultuur, die bekendstond om zowel zijn buitengewone ontwerpen en onvermoeibare creatieve output als zijn legendarische persoonlijkheid.”

Wie zijn de co-hosts?

Anna Wintour kiest elk jaar nieuwe mensen die samen met haar het event co-hosten. Dit jaar zijn dat sterren uit verschillende industrieën. Zangeres Dua Lipa, actrices Michaela Coel en Penélope Cruz en voormalig professioneel tennisser Roger Federer zijn de officiële medevoorzitters van de avond.

Dat juist deze beroemdheden zijn gekozen, is niet toevallig. Zo stelt de Amerikaanse Vogue dat alle bovengenoemde namen verschillende gebieden van de hedendaagse popcultuur vertegenwoordigen. Dua Lipa is een wereldwijde ster en drievoudig Grammy-winnaar. Penelope Cruz is al jarenlang een gevierde actrice en lange tijd de muze geweest van Karl Lagerfeld. Michaela Coel, een van de bekendste actrices van het moment, staat bekend om haar rollen in de serie I May Destroy You en Black Panther: Wakanda Forever. Roger Federer heeft een succesvolle tenniscarrière op zijn naam staan, die hij afgelopen jaar beëindigde na twee decennia aan de top.

Wat is de dresscode van het Met Gala 2023?

Het Met Gala staat misschien wel het meest bekend om de rode loper. Dit jaar is de officiële dresscode ‘In honor of Karl’. Naar aanleiding van het thema kunnen we vooral veel looks verwachten geïnspireerd op Karls tijd bij Chanel en Fendi en wellicht ook Chloé. De echte modekenners zouden ook een referentie kunnen maken naar modehuizen Balmain en Patou, waar de ontwerper kort werkzaam was.

Maar ook Karl Lagerfelds eigen, zeer herkenbare stijl zal voor velen dienen als inspiratie. Naast ontwerpen naar de hand van Lagerfeld en inspiratie op basis van zijn eigen stijl, kunnen we – gezien controversiële uitspraken van de ontwerper in het verleden – wellicht ook modestatements verwachten.

Wat gebeurt er tijdens het Met Gala?

We kennen allemaal de fameuze rode loper van het Met Gala. Maar, wat gebeurt er daarna? Het evenement gaat altijd gepaard met een of meerdere optredens van beroemde performers. Ook verkennen gasten de zalen van het museum voordat ze aan tafel gaan voor het diner. Foto’s en video’s op social media plaatsen is verboden. De regels werden in 2017 echter op fameuze wijze overtreden door een cluster beroemdheden dat selfies nam in het toilet.

Het evenement telt gewoonlijk zo’n zeshonderd aanwezigen, bestaande uit beroemdheden, redacteuren, creatievelingen en modellen. Die mensen komen op de gastenlijst, wat betekent dat ze niets betalen om aanwezig te zijn. Als je niet op de lijst staat, maar er toch in slaagt tickets te kopen, kosten ze ongeveer 30.000 dollar per stuk. Voor een tafel betaal je zo’n 275.000 dollar.

Waar kun je het Met Gala 2023 live kijken?

Hoewel dit grootse mode-event in Nederland niet wordt uitgezonden, kunnen modefans alles live volgen. Dat kan via een livestream van de Amerikaanse Vogue. De stream is op 1 mei vanaf 18.00 (00.00 uur Nederlandse tijd, officieel dus 2 mei) te volgen op de website van Vogue US en hun digitale platformen op Youtube, Instagram, Facebook en Twitter. Als je niet wil wakker blijven tot het moment suprême maar wél een reminder wil, kun je je inschrijven op deze pagina voor een alert wanneer de livestream begint. Dit jaar wordt hij gepresenteerd door Derek Blasberg, acteur La La Anthony en acteur en Saturday Night Live-castlid Chloe Fineman met als extra Vogue-correspondent Emma Chamberlain.

Hoe ziet de expositie eruit?

Na de grote gala-avond zal de Karl Lagerfeld: A Line of Beauty-tentoonstelling te zien zijn in The Metropolitan Museum of Art, van 5 mei tot 16 juli 2023. De expositie toont meer dan 150 originele looks van de ontwerper, uit zijn tijd als creatief directeur bij Chanel, Chloé en Fendi en zijn eigen gelijknamige label. Ook zullen er looks te zien zijn van zijn korte tijd bij modehuizen Balmain en Patou. Naast ontwerpen zullen er ook talloze schetsen van Lagerfeld te zien zijn.

Wat is de kritiek op het Met Gala 2023?

Hoewel Lagerfeld door velen wordt gezien als een gevierd ontwerper, is er ook kritiek. Enkele beroemdheden spreken zich uit over de keuze de ontwerper middels de expositie en het gala te eren. Actrice Jameela Jamil reageerde op de aankondiging van het thema op Twitter gelinkt aan uitspraken van de ontwerper omtrent racisme, vetfobie en de MeToo-beweging. Lagerfeld sprak zich in het verleden uit over het gewicht van vrouwen (hij noemde Adele en Heidi Klum “te dik”) en moslims (wie herinnert zijn reeks anti-islamitische opmerkingen nog?), en maakte controversiële uitspraken over slachtoffers van seksueel uit de #MeToo-beweging.