alles-wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-met-gala-2023-227066
©ANP

Tijdens Paris Fashion Week werd aangekondigd dat het Met Gala 2023 in het teken staat van de Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld, die in 2019 op 85-jarige leeftijd overleed. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van wat er speelt rondom het Met Gala 2023.

Het Met Gala 2023

Traditiegetrouw vindt de eerste maandag van mei het Met Gala plaats, fashion’s biggest night. Dit jaar is dat op maandag 1 mei 2023. Hoewel het grote mode-evenement pas over zeven maanden is, spreken beroemdheden zich nu al uit over het thema, dat in het teken staat van wijlen ontwerper Karl Lagerfeld.

Thema 

Het thema van het Met Gala 2023 is Karl Lagerfeld: A Line of Beauty. Lagerfeld was creatief directeur bij Chanel en Fendi en richtte zijn eigen modelabel op dat zijn naam draagt. Over Lagerfeld zei Max Hollein, de directeur van het Metropolitan Museum of Art: “Karl Lagerfeld was een van de meest boeiende, productieve en herkenbare krachten in de mode en cultuur, die bekendstond om zowel zijn buitengewone ontwerpen en onvermoeibare creatieve output als zijn legendarische persoonlijkheid.”

Kritiek 

Hoewel het grote mode-evenement pas over zeven maanden is, spreken beroemdheden zich nu al uit over het thema. Lagerfeld maakte vaak opmerkingen over het gewicht van vrouwen (hij noemde Adele en Heidi Klum “te dik”) en moslims (wie herinnert zijn reeks anti-islamitische opmerkingen nog?). Slachtoffers van seksueel geweld die zich lieten horen middels de #MeToo-beweging vond hij “aandachtsgeil”. Ook was hij, zelf homoseksueel, tegen het homohuwelijk. Door dit alles hebben veel mensen kritiek op de beslissing van het Met Gala om de overleden ontwerper te eren.

Actrice Jameela Jamil was een van de eersten die zich kritisch liet horen over het thema. Jamil reageerde op de aankondiging van het thema – Karl Lagerfeld: A Line of Beauty op Twitter. “Een lijn van racisme, vetfobie en haat tegen de MeToo-beweging.” onder het bericht plaatste de actrice een reeks screenshots van enkele opmerkingen van Lagerfeld. Ze sloot de tweet sarcastisch af: “Zin om met alle dames deze grote vrouwenliefhebber te zien vieren!”

Jamil deelde ook op Instagram haar mening. Daar schreef ze: “Deze man was inderdaad buitengewoon getalenteerd, maar gebruikte zijn platform op zo’n uitgesproken hatelijke manier, meestal tegen vrouwen, zo herhaaldelijk en tot in de laatste jaren van zijn leven, waarbij hij geen berouw toonde, geen excuses bood, geen hulp bood aan groepen die hij aanviel. Er was geen verklaring voor zijn wrede uitbarstingen.”

Jamil is niet de enige met felle kritiek. Verslaggever Kat Tenbarge twitterde: “Karl Lagerfeld verdedigde het seksueel misbruik van modellen en droeg bij aan het stigma rond het naar voren komen na een aanranding. Hij wordt volgend jaar beloond als het thema van ‘fashion’s biggest night’, omdat er geen consequenties zijn voor het verdedigen van seksueel geweld.”

Het gala

Hoe het gala eruitziet? That’s a secret. Je moet er echt zijn om te weten wat er gebeurt. Foto’s en video’s op social media plaatsen is verboden en de aanwezige gasten houden zich braaf aan dat strenge telefoonbeleid. De regels werden in 2017 echter op fameuze wijze overtreden door een cluster beroemdheden dat selfies nam in het toilet.

Wat we wel weten is dat het evenement meestal gepaard gaat met een optreden van een beroemde performer (zoals Rihanna). Ook verkennen gasten altijd de zalen van het museum voordat ze aan tafel gaan voor het diner.

Het evenement telt gewoonlijk zo’n zeshonderd aanwezigen, bestaande uit beroemdheden, redacteuren, creatievelingen en modellen. Kortom: ‘everyone who is anyone’. Die mensen komen op de gastenlijst, wat betekent dat ze niks betalen om aanwezig te zijn. Als je niet op de lijst staat, maar er toch in slaagt tickets te kopen, kosten ze ongeveer 30.000 dollar per stuk. Voor een tafel betaal je zo’n 275.000 dollar.

De looks

Het Met Gala staat misschien wel het meest bekend om z’n rode loper. Verwacht vintage en upcycled looks (zoals Billie Eilish in upcycled Gucci vorig jaar) van Chanel en Fendi – vanwege het thema. Naast de ontwerpen van Lagerfeld kunnen we, gezien zijn controversiële uitspraken, ook modestatements verwachten.

De expositie

Naast de grote gala-avond zal de Karl Lagerfeld: A Line of Beauty-tentoonstelling te zien zijn in The Met Fifth Avenue, het hoofdgebouw van het Metropolitan Museum of Art, van 5 mei tot 16 juli 2023.