dit-krachtige-statement-tijdens-het-met-gala-toont-de-andere-kant-van-gilded-glamour-211106
©FLO NGALA

Van enorme baljurken tot glitter galore; het Met Gala bevat ook dit jaar de meest glamoureuze looks. Een duidelijke referentie naar de dresscode Gilded Glamour gelinkt aan het glamoureuze mode-tijdperk van de Gilded Age. Toch is er één genodigde die het tegenovergestelde kiest en de andere kant van het ogenschijnlijk betoverende tijdperk toont. Acteur Riz Ahmed maakt een krachtig Met Gala-statement door de schijnwerper op een minder vertegenwoordigde groep te richten. Een groep zonder wie er nooit een periode van rijkdom had kunnen ontstaan: immigranten.

Riz Ahmeds krachtige Met Gala-statement

Toen de dresscode voor het Met Gala 2022 in april bekendgemaakt werd, kozen de meeste genodigden voor een look die de pracht en praal van de Gilded Age weerspiegelt. Dat geldt niet voor de Brits-Pakistaanse acteur en muzikant Riz Ahmed. Met zijn look onderstreept hij de grote klassenverschillen die in die tijd bestonden door zich te kleden als een geïmmigreerde arbeider.

Zijn outfit bestaat uit een zijden, marineblauw shirt gecombineerd met een witte tank top en een losse broek gestopt in kniehoge leren kaplaarzen. Een ingetogen look van het merk 4S Designs – een label dat werd opgericht door immigrant Angelo Urrutia – die hij afmaakt met een Cartier-ketting.

Riz Ahmed tijdens het Met Gala 2022
©Getty Images
riz-ahmed-met-gala-2022

De andere kant van de ‘Gilded Age’ 

Met zijn look verwijst Ahmed naar de andere realiteit van de Gilded Age. Een tijd in de Amerikaanse geschiedenis waarin de snelle economische groei ten goede kwam aan een kleine groep rijken, maar leidde tot uitbuiting van gastarbeiders. Zo zijn de effecten van racistisch beleid uit het Gilded Age-tijdperk nog steeds zichtbaar.

Een voorbeeld is de Chinese Exclusion Act die van invloed is op hoe Aziatische immigrantengroepen worden behandeld. Met zijn krachtige Met Gala-statement maakt Ahmed situaties bespreekbaar waarmee immigranten werden en worden geconfronteerd. Zowel in de Verenigde Staten als elders.

Ahmed creëert met zijn outfit als een van de weinige aanwezigen zichtbaarheid voor een groep die vaak bewust onderbelicht blijft. Daardoor geeft hij waarde aan de andere kant van het Gilded Age-verhaal dat minder vaak wordt verteld. Tijdens een interview op de rode loper met Emma Chamberlain spreekt hij over de inspiratie achter zijn outfit. “Dit is een eerbetoon aan de gastarbeiders die de Gilded Age draaiende hielden.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.