dit-is-waarom-er-blauwe-lintjes-werden-gedragen-bij-de-oscars-2023-246093
©Getty Images

Vroeg jij je ook af waarom celebrities als Cate Blanchett, Jamie Lee Curtis, Bill Nighy en Dolly De Leon blauwe lintjes droegen op hun rode loper-jurken? Wij vertellen waarom. Met de lintjes wilden de artiesten solidariteit betuigen met slachtoffers en overlevenden van de vluchtelingencrisis. Naar verluidt waren alleen al in 2022 meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht.

Blauwe lintjes bij de Oscars 2023

“Wanneer ik vluchtelingen ontmoette – in Libanon, Jordanië of Bangladesh, in het Verenigd Koninkrijk of thuis in Australië – zag ik niet hoe ‘anders’ ze zijn, maar juist hoeveel dingen we gemeen hebben.” Dit zei Kate Blanchett in een verklaring voorafgaand aan de prijsuitreiking. Acteur Bill Nighy liet weten dat hij zijn lintje droeg op verzoek van Blanchett. Hij voegde eraan toe: “Honderdtwintig miljoen mensen die ontheemd zijn en kinderen die in vreselijke nood verkeren. Ik denk niet dat dat politiek is. Op deze manier laten we weten dat we aan ze denken.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Het blauwe lintje dat door verschillende sterren werd gedragen, vergezeld van de hashtag #WithRefugees, was niet de enige manier waarop de kracht van vluchtelingen werd gevierd. In een ontroerend dankwoord na het ontvangen van de Oscar voor beste bijrol in Everything Everywhere All At Once, zei acteur Ke Huy Quan: “Mijn reis begon op een boot.” Hij vertelde verder over de geschiedenis van zijn familie. Na een vlucht uit Vietnam kwamen ze in een vluchtelingenkamp in Hong Kong terecht. In 1979 emigreerde hij naar de VS. Hij bedankte zijn moeder en broer voor hun rol in zijn succes.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.