zendaya-schrijft-opnieuw-geschiedenis-tijdens-emmy-awards-2022-222902
©AP Photo/Jae C. Hong

Zendaya schrijft opnieuw geschiedenis door een Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie te winnen. Ook nu wint de actrice de prijs voor haar rol in Euphoria.

Jongste meervoudige Emmy-winnaar voor beste vrouwelijke hoofdrol in dramaserie

Zendaya mocht vannacht opnieuw de belangrijke award in ontvangst nemen. De actrice werd in 2020 al de jongste vrouwelijke hoofdrolspeler die een Emmy won in de drama-categorie. Nu, op 26-jarige leeftijd, is ze de jongste actrice die twee Emmy’s op haar naam heeft staan. Ook is Zendaya de eerste zwarte vrouw die twee Emmy’s voor beste hoofdrolspeelster in een dramaserie heeft.

Met haar winst verslaat de actrice niet de minste concurrenten. Reese Witherspoon (The Morning Show), Sandra Oh (Killing Eve), Laura Linney (Ozark), Jodie Comer (Killing Eve) en Melanie Lynskey (Yellowjackets) waren ook genomineerd in deze categorie.

Zendaya draagt prachtige baljurk van Maison Valentino

In 2020 ging de winst er nog iets anders aan toe: Zendaya ontving toen haar award achter de webcam. Dat mocht destijds de pret niet drukken – de memes van een dolenthousiaste Zendaya staan ons nog in het geheugen gegrift. Toch was het deze keer extra feest, omdat de actrice het podium van Microsoft Theater in Los Angeles mocht beklimmen om de Emmy in levende lijve in ontvangst te nemen. Voor de gelegenheid droeg Zendaya een prachtige zwarte baljurk van Maison Valentino met strikceintuur. Haar sieraden zijn van Bulgari.

De speech

De winst van Zendaya is opnieuw voor haar rol als Rue, maar nu voor haar acteerkunsten in het tweede seizoen van hitserie Euphoria. De première van dat seizoen op 9 januari trok destijds 14 miljoen(!) kijkers op HBO en HBO Max. Het is dus geen verrassing dat de serie wordt verlengd met een derde seizoen.

Tijdens haar toespraak bedankte Zendaya de cast en crew van Euphoria, evenals degenen die hun verhalen over verslaving met haar hebben gedeeld.

“Mijn grootste wens voor Euphoria was dat het mensen zou helpen genezen. Ik wil iedereen die zijn of haar verhaal heeft gedeeld bedanken”, zei ze in haar speech. “Ik draag ze bij me en draag ze bij haar, bij Rue. Heel erg bedankt.”