vogues-talent-to-watch-babeth-fonchie-fotchind-poezie-is-sexy-216279
©Foto gemaakt door: Coco Olakunle Mua: Debora de Mee

In Vogue’s Talent to Watch vind je de volgende generatie creatievelingen die mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt is dat ze jong, creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze maand: jurist en dichter Babeth Fonchie Fotchind (29) uit Amsterdam. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab. Haar debuut dichtbundel Plooi verscheen afgelopen juni bij Uitgeverij De Geus.

Vogue’s Talent to Watch: Babeth Fonchie Fotchind

“Het idee dat poëzie ontoegankelijk en oubollig is, is niet meer van deze tijd. Poëzie is sexy. De drang om iets te schrijven, wat dan ook, gebeurt in het lichaam. Ik voel het in mijn middenrif en mijn meest intuïtieve gevoelens komen uit mijn buik. Wanneer ik opluchting voel vanuit die twee plekken weet ik: ‘dit gedicht is af.'”

‘Plooi’

“Voor mijn dichtbundel Plooi had ik bepaalde thema’s in mijn hoofd. Al is het niet zo dat ik de hele tijd denk: ‘hier wil ik over schrijven, maar het past niet’. Naast mijn werk zie ik van alles om me heen gebeuren. Ik schrijf op de eerste plek vooral om mijn gedachten te ordenen en niet per se autobiografisch. Ik heb een bestand met ruim tientallen pagina’s gevuld met aantekeningen, die ik gebruik voor mijn gedichten. Het is zelfs zo dat ik een nieuwe mailbox heb aangemaakt zodat ik mezelf e-mails kan sturen. Daar zitten nu 225 e-mails in en ik ben eind december begonnen.”

Sociale vlinder

“Tegen mensen die ook willen schrijven zou ik zeggen: ‘durf dichtbij jezelf te blijven en geloof dat je iets kunt toevoegen. Denk niet ‘waarover moet ík nou nog een boek uitbrengen’. Natuurlijk gaat er, naast een ‘gewone’ baan, veel tijd in zitten. Dat vind ik soms ook lastig. Ik ben namelijk best een social butterfly. Als de zon schijnt wil ik gewoon buiten kunnen zitten, haha. Tegelijkertijd geeft schrijven mij juist veel levensenergie.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Ik heb de antwoorden op veel vragen niet. Deze bundel heb ik juist geschreven om vragen bij mensen op te roepen, om stil te staan bij hun eigen leven. Mijn eigen coming out was bijvoorbeeld lastig, maar ik heb een sterke kern. Stilstaan bij je eigen leven, bij wie je bent en op zoek gaan naar je kern is belangrijk. Dat zijn dingen die in mijn bundel terugkomen. Wat ik ook belangrijk vind in mijn werk, is verschillende taalregisters te gebruiken en te kijken hoe ik die mooi kan samenvoegen. Zo vind ik het bijvoorbeeld interessant om verschillende talen en subculturen te onderzoeken.”

Creatieve outlet

“Ik kan niet om het schrijven heen. Schrijven helpt mij m’n gedachten en emoties te ordenen. Ik word natuurlijk ook wel eens gevraagd om in opdracht te werken, maar daarnaast gaat mijn leven door – en schrijf ik. Het is gewoon, zowel mentaal als fysiek, heel fijn om vrij te kunnen schrijven. Ik sta dan veel meer in contact met mijn lijf. Je kunt dus wel zeggen dat schrijven mijn go to creatieve outlet is. Nadat ik iets heb opgeschreven ben ik helemaal opgelucht. Zo van: ‘oh, dit moest er dus uit’.”