vogues-talent-to-watch-keanna-williams-ik-vind-het-niet-erg-om-een-beetje-ongemak-op-te-roepen-210991
©Maxime Cardol

In Vogue’s Talent to Watch vind je de volgende generatie creatievelingen die mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt is dat ze jong, creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze maand: Keanna Williams (21) uit Utrecht. Ze is haarstylist en creative director.

Vogue’s Talent to Watch: Keanna Williams

“Zo lang ik me kan herinneren vlecht mijn moeder het haar van mijn zus en mij. Bijna elke zondag zaten we op de grond, tussen haar benen om ons haar te laten doen. Ik ben Caribisch opgevoed en haar is echt een big thing in de Caribische cultuur. Haar vlechten zag ik nooit als een carrière, meer als iets wat wij ‘gewoon’ doen. Vlechten is mooi, maar het biedt ook de nodige bescherming van het haar. Op een gegeven moment leerde ik de kunst van het vlechten van mijn moeder. Nooit heb ik gedacht dat het vlechten van haar iets zou zijn waar ik geld mee kon verdienen. Ik zag dat gewoon niet voor me. En wat je niet ziet, kun je ook niet worden.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

©Foto door Daily Paper. Haar door Keanna Williams.

Black Lives Matter

“De eerste keer dat ik echt op een fotoset stond – tussen directors en fotografen – is drie jaar geleden voor Daily Paper. Een hele nieuwe ervaring, omdat ik normaal altijd in mijn slaapkamer aan het vlechten was. Het bleef lang bij die ene ervaring omdat er niet veel plek was voor black hair bij andere bedrijven. Pas na alle protesten rondom Black Lives Matter kreeg ik meer naamsbekendheid. Toen veranderde alles voor mij. Ik werd gevraagd door moderedacties en modemerken die voorheen geen plek hadden voor black hair. Of die waardering oprecht is of niet, mensen kunnen er niet meer omheen. We zien meer zwarte haarstijlen terug in beeld.”

Van haar naar beeld

“Naast haarstyling, doe ik creative direction. Door mijn ervaring als haarstyliste op de set, ontdekte ik dat met een team een beeld creëren echt het leukste is. Inspiratie haal ik uit muziekvideo’s en modefilms. Ook mijn eigen cultuur is een bron van inspiratie. Als ik in het Caribische gebied ben raak ik enorm geïnspireerd door de creativiteit. Het is daar zo gemakkelijk om mooi beeld te maken… de mensen zien er gewoon altijd fantastisch uit. De haarstijlen uit Afrikaanse tribes – vóór de kolonisatie – inspireren me ook. En niet te vergeten: de mensen in de jaren zeventig in Nigeria. Zij pakten helemaal uit met hun haar. Dat was echt the bigger the better als het om haar ging. Niets was ingetogen, over elk detail werd nagedacht. Daar hou ik van.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

©Foto door Passian Smit. Haar door Keanna Williams.

Serious business

“Eerst stond ik bekend als ‘het meisje dat haar doet’, nu merk ik dat mensen me serieuzer nemen. Ik neem mezelf ook serieuzer. Sommige mensen die mij boeken voor een shoot kunnen bepaalde haarstijlen niet benoemen of hebben geen kennis van de dingen die ze van zwarte modellen of haarstylisten vragen. Voor hun heb ik meer mijn woordje klaar, vooral als er iets is wat me niet bevalt op gebied van haar en cultuur. Ik vind het niet erg om een beetje ongemak op te roepen. Eerst durfde ik dat niet, uit angst om werk te verliezen. Inmiddels heb ik zo’n goede naam opgebouwd dat ik daar niet bang voor hoef te zijn.”

Gelijkwaardigheid

“Als je nu vergelijkt met drie jaar geleden, is er veel veranderd rond de beeldvorming van black hair. Natuurlijk had die verandering er al lang moeten zijn, maar ik wil niet pessimistisch zijn. Er is hoop. Gelijkwaardigheid is iets dat we met z’n allen moeten doen. Ik wil daarom geen spokesperson zijn voor zwarte mensen. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is hierover te praten. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de wereld mooier te maken.”

©Foto door Daily Paper. Haar door Keanna Williams.