vogues-talent-to-watch-lakshmi-ik-doe-alles-het-liefst-zo-compromisloos-mogelijk-208687
©Mike Pasarella

In Vogue’s Talent to Watch vind je de volgende generatie creatievelingen die mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt is dat ze jong, creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze week: muzikant en maker Lakshmi Swami Persaud (28), artiestennaam LAKSHMI.

LAKSHMI

“Muziek maken is het enige dat ik wil doen, op mijn manier. Ik hou ervan een bepaalde sfeer te creëren. Aan de ene kant maak ik nummers met alleen piano en strijkers, een beetje poppy en soft, aan de andere kant kies ik voor bakken synthesizers en is het veel duisterder. Mijn muziek is niet in een genre te stoppen. Ik heb het zelf de verzamelnaam ‘Pop Noir’ gegeven.”

LAKSHMI - Vogue's Talent to Watch
©Mike Pasarella

Compromisloos

“Het gaat tegen mijn natuur in om te denken wat ik mág doen. Toen ik net begon werd letterlijk tegen me gezegd dat ik niet alles kan doen wat ik leuk vind. Dat ik één kant moet kiezen en niet te veel of juist te weinig moet zeggen. Dat vond ik heel lastig. Nu werk ik met mensen die ik tof vind en maak ik muziek die ik fijn vind. Vroeger vond ik het nog wel eens lastig om volledig mezelf te zijn, nu heb ik steeds meer schijt. Ik doe alles wat ik doe het liefst zo compromisloos mogelijk.”

De Nederlandse muziekindustrie

“Waar ik me hard voor maak is onrecht. Vrouwen en mannen hebben geen gelijke positie in de Nederlandse muziekindustrie. In de basis van het hele systeem gaat het verkeerd. Wie je op de radio hoort, wie in de line-up van festivals staan, wie bij boekingskantoren bovenaan staan – het zijn altijd mannen die dat bepalen. En juist mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Er wordt zóveel gepraat over dit probleem, maar er wordt niks gedaan. De grootste idioten krijgen een podium, terwijl er zoveel getalenteerde vrouwelijke artiesten zijn.”

LAKSHMI - Vogue's Talent to Watch
©Mike Pasarella

Mode

“Het leuke aan mode vind ik dat alles mag. Bij popshows treed ik het liefst op in een grote trui met sneakers, terwijl ik het ook leuk vind om een superstrakke jurk te dragen. Tegen vrouwen wordt vaak gezegd: ‘als je dit draagt haal je de hoogst mogelijke aandacht van mannen.’ Ik vind het dan juist fijn om te bedenken waar ík me mooi, sexy en hot in voel. Zo reclaim ik mijn eigen lichaam. Ik werk met designers die vrouwelijkheid omarmen en daar een flinke dosis rebellie aan hangen.”

Buiten de grenzen

“Ik heb de ambitie om buiten de grenzen van Nederland door te breken. Ik vind de Engelse taal fijn. Al merk ik wel dat mijn Nederlandstalige nummers echt bij het publiek binnenkomen. De reacties na afloop van mijn shows doen me het allermeest. Ik vind het fijn om van mensen te weten of ze zich herkennen in mijn muziek en hoe ze mijn show vonden. Ik hoop dan altijd dat niemand zich alleen heeft gevoeld. Dan weet ik dat ik het goed heb gedaan.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LAKSHMI (@lakshmimusic)