Acteur, couturier, regisseur – wat deze Dutch heroes, want dat zijn ze stuk voor stuk, gemeen hebben? Ze hebben de regie over hun eigen leven. Kwestie van kracht en gedrevenheid. Maak kennis met de Hollandse helden die in het eerste nummer van de nieuwe Vogue Nederland schitteren.
Dutch heroes
Caro Derkx & Nora El Koussour
Twee veelbelovende toneeltalenten, de wereld aan hun voeten, vinden elkaar in het grotere project dat feminisme heet, en maken er hun eigen project van.

‘Het is makkelijker om een vrouw voor de bus te gooien dan een cultuur’, schreef Rebecca Solnit. Ze doelde op de onmogelijke taak waarvoor het feminisme zich gesteld ziet: het creëren van een wereld waarin vrouwen gelijke rechten hebben als mannen, ga er maar aan staan. Regisseur Caro Derkx (27) doet het. Haar nieuwe theatervoorstelling Emma Watson – The Play is een ode aan vrouw zijn en vooral aan het feit dat dat net zo veel vormen kan aannemen als dat er vrouwen zijn.
Neem alleen al haarzelf en Nora El Koussour (28), haar tegenspeler in dit stuk, waarin ze de dialoog aangaan met Emma Watson. Caro en Nora hebben veel dingen gemeen. Beiden zijn veelbelovend talent op de bühne en het doek. Beiden zijn bekend van televisie: Caro van Rundfunk en SpangaS, Nora van Mocro Maffia. Ook zijn beiden gelauwerd: Nora kreeg onder andere een Gouden Kalf voor haar rol als radicaliserende moslima in de film Layla M. Caro ontving voor haar solovoorstelling Me, Myself and Sir Roger Scruton Het Debuut, een prijs voor jonge theatermakers met lef en scherpzinnigheid.
Mo Benchellal
Een couturier die filmsterren betovert met zijn vakmanschap, internationale awards wint en dan ook nog duurzaam werkt: wie is er niet trots op Mo Benchellal?

“Echte glamour is het gevoel van ultieme vrijheid, vertaald naar een kledingstuk,” zei Mo Benchellal (37) vorig jaar tegen Vogue Arabia. “Met geld heeft dat niets te maken.” Hoewel voor couture vaak exclusieve stoffen worden gebruikt, weet hij dat het ook anders kan. De Amsterdamse couturier van Marokkaanse afkomst bewees al eerder hoe mooi en feestelijk duurzaam kan zijn, toen hij tijdens Amsterdam Sustainable Fashion Week in 2018 modellen de catwalk op stuurde in vintage legeruniformen die hij ingenieus tot gala- en cocktailjurken had getransformeerd. Het was een hit, en niet alleen dankzij uitbundige toevoegingen van tule en satijn, maar ook dankzij Benchellals subtiele gevoel voor detail (trenchcoatgespen en klittenband toegepast als decoratie) en niet te vergeten zijn kleermakerskennis. “Deadstock en gerecycled materiaal verwerken kan een uitdaging zijn. Ik heb geleerd zo gunstig mogelijk te knippen.”
Martijn Lakemeier
De Zwijndrechtse acteur die schitterde in De Oost en als jongen in Oorlogswinter, speelt in 2022 in de internationale tv-serie Marie-Antoinette én een nieuwe film.
