vogues-talent-to-watch-galeriehouder-nina-hama-focus-ligt-op-jonge-kunstenaars-en-vrouwelijke-energie-240255
©Hama gallery

In Vogue’s Talent to Watch spreken we creatievelingen die de toekomst van mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt, is dat ze uiterst creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Dit keer: galeriehouder Nina Hama (33).

Vogue’s Talent to Watch: Nina Hama 

Hedendaagse kunst voor iedereen zo toegankelijk mogelijk maken. Dat is waar Hama zich sterk voor maakt. “Hama Gallery is een ruimte waar kunst en mensen elkaar grenzeloos kunnen ontmoeten. We hopen kunst toegankelijker te maken voor bezoekers door wisselende exposities die je niet zo snel op andere plekken ziet. De focus ligt op jonge opkomende kunstenaars, in combinatie met een aantal gevestigde namen en veel vrouwelijke energie.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hama Gallery (@hamagallery)

Eigen galerie

Hama heeft haar interesse in kunst op jonge leeftijd geërfd van haar ooms, die allebei kunstenaar zijn. “Ik heb veel herinneringen uit die tijd. Mijn oom Hoshyar Rasheed kocht mijn eerste materiaal en stimuleerde me op jonge leeftijd om veel te tekenen en schilderen. Dit heb ik lang gedaan, maar doe ik niet meer. Ik observeerde hem veel. Als kind dacht ik dat hij kon toveren met zijn hand omdat alles wat eruit kwam zo mooi was. Deze ervaring en het bijwonen van expositieopeningen van mijn ooms zijn de basis geweest voor het openen van mijn eigen galerie.”

Vrouwen als inspiratiebron

“Voorbeelden zijn zo belangrijk, die hebben mijn hele pad bepaald. Inspiratiebronnen, naast mijn ooms, zijn vrouwen. Koerdische vrouwen in het bijzonder, zo sterk en zacht tegelijk. Als ik hen zie winnen, voelt het alsof ík heb gewonnen. Op welk gebied dat ook is.” 

De in Koerdistan geboren, maar in Nederland opgegroeide galeriehouder mist representatie van mensen zoals zij in de kunstwereld. “Ik heb tijdens mijn studie Cultureel Erfgoed meer gedacht aan stoppen dan afmaken. Er is zo weinig representatie in docenten, studenten en onderwerpen die werden besproken tijdens, onder andere, kunst en cultuurgeschiedenis. Ik had er weinig mee, maar er was ook geen beter alternatief dus je maakt er van wat je kunt. Ik heb begrepen dat het curriculum nu aangepast wordt. Hopelijk wordt het beter voor de volgende lichtingen.”

Hoogtepunten

Hama blikt terug op alle hoogtepunten van Hama Gallery, opgericht in 2020. “Poeh, er is zoveel gebeurd in de afgelopen 1,5 jaar. Ik denk dat een groot hoogtepunt de groei en vooral bekendheid is die we hebben kunnen genereren voor kunstenaars die nog weinig mensen kenden. Ook zie ik elke verkoop en aflevering van een kunstwerk als hoogtepunt.”

Expositie Wish You Were Here

“We wisselen om de twee maanden van expositie. Er komt een aantal leuke nieuwe samenwerkingen aan, waaronder meer fotografie. Dat was een specifieke vraag vanuit onze community. Die namen maken we binnenkort bekend, maar voor nu: Wish You Were Here, de debuut solo-expositie van fotograaf Ysa Pérez, is te zien tot en met 26 maart 2023.”

Hama Gallery, Willemsparkweg 64H, 1071 HK Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hama Gallery (@hamagallery)