zangeres-sevdaliza-brengt-nummer-woman-life-freedom-uit-als-steun-aan-vrouwen-in-iran-226865
©ANP

De Iraans-Nederlandse zangeres en songwriter Sevdaliza heeft een nieuw nummer uitgebracht met een zeer krachtige boodschap. Met de titel Woman Life Freedom is het een steunbetuiging aan onderdrukte vrouwen over de hele wereld, maar in het bijzonder aan de vrouwen in Iran die momenteel strijden voor hun vrijheid.

Sevdaliza maakt nummer voor vrouwen in Iran

Het nieuwe nummer van Sevdaliza komt te midden van de huidige protesten in Iran met als directe aanleiding de dood van Mahsa Amini op 16 september. De religieuze politie arresteerde Amini, omdat ze ‘onvoldoende gesluierd’ zou zijn – met een dodelijke afloop als gevolg. Al een dag na haar dood begonnen demonstraties die zich verspreidden over heel Iran. Overal in het land staan mensen op, vooral vrouwen, die in het openbaar hun hijabs verbranden en hun haar knippen als verzet tegen de patriarchale onderdrukking. Ook op social media komen mensen in opstand en klinkt er massale steunbetuiging aan Iraanse vrouwen.

Woman Life Freedom is een krachtige leus voor betogers in Iran, en is nu het onderwerp van Sevdaliza’s nummer. “Op jonge leeftijd werd ik me bewust van de systematische middelen om vrouwen tot gehoorzaamheid te dwingen door middel van geweld en intimidatie. Om vrouwen ervan te overtuigen dat hun geest, hun lichaam en hun vrijheid hen niet toebehoren”, zegt de in Teheran geboren zangeres in een verklaring.

Ze vervolgt: “Onze menselijkheid vereist dat we opstaan tegen de onderdrukking van vrouwen. Nu. En altijd. We moeten ons blijven uitspreken en vechten tegen instellingen die onderdrukking, geweld en moord door de vingers zien. Daarnaast moeten we de mensen onder ogen zien die de waardigheid en het respect voor ons vrouwen ontkennen. We zijn het zo beu dat ons wordt verteld hoe we moeten zijn, wat we moeten zijn.”

Beluister Woman Life Freedom hieronder. De volledige officiële video vind je op YouTube.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SEVDALIZA (@sevdaliza_)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SEVDALIZA (@sevdaliza_)