franse-actrices-en-zangeressen-knippen-haar-af-als-steun-aan-iran-226540
©ANDER GILLENEA / AFP / ANP

Een opvallend nieuwsbericht: Franse actrices knippen op Instagram hun haar af als steun aan Iraanse vrouwen. Wat is er aan de hand? Eerder schreven we al over de huidige protesten in Iran met als directe aanleiding de dood van Mahsa Amini op 16 september omdat ze ‘onvoldoende gesluierd’ zou zijn. Ook spraken we de in Iran geboren Nederlanders Anna Nooshin en Gisele Azad, over onder andere hoe die protestbeweging leeft op sociale media. Nu is daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd, met beroemde Françaises die hun haar afknippen.

De dood van Mahsa Amini

Ter opfrissing wat meer context: de 22-jarige Mahsa Amini overleed op 16 september in Teheran, nadat ze was gearresteerd door de religieuze politie. Opgegeven reden: ze droeg geen hijab of was onvoldoende gesluierd. Ze zou vervolgens in coma zijn geraakt, en / of een hartaanval hebben gehad. Naar verluidt was de arrestatie door deze politie zeer gewelddadig. Haar familie zegt dat ze haar lichaam nooit hebben mogen zien.

Al een dag na Amini’s dood, begonnen demonstraties in Koerdistan. Al snel verspreidden die zich over heel Iran. Overal in het land staan mensen op, vooral vrouwen, die in het openbaar hun hijabs verbranden. Ook op TikTok is veel verzet: wereldwijd knippen mensen hun haar af als verzet én steunbetuiging aan Iraanse vrouwen. Demonstreren is zeker niet zonder risico: de politie beantwoordt de protesten met geweld.

Inmiddels is het steeds onduidelijker wat er precies gebeurt in Iran, omdat er censuur is. Zo zou er weinig internet zijn en WhatsApp, Instagram en Telegram zijn vaak geblokkeerd. Lees hier meer over de situatie nu.

Franse actrices en zangeressen knippen haar af 

Nu is er zoals gezegd nog meer aandacht in de reguliere media gekomen voor de situatie in Iran, dankzij een video met Franse actrices die woensdag op Instagram werd gepost. Bekijk de video onderaan dit artikel of via de Instagrampagina ‘Soutienfemmesiran’, oftewel ‘steun vrouwen in Iran’.

In de video zijn circa 50 beroemde Franse sterren te zien die een haarlok afknippen. De eerste is actrice Juliette Binoche, die zegt ‘For freedom’. Erna volgen sterren als Marion Cotillard, Isabelle Adjani, Isabelle Huppert, Charlotte Gainsbourg en haar moeder Jane Birkin, Charlotte Rampling en Yaël Naim. Een van de initiatiefnemers van de video is actrice Julie Gayet, partner van oud-president François Hollande.