vivians-way-niet-alleen-mijn-lichaam-is-wat-voller-ik-heb-ook-een-dikkere-huid-gekregen-250975

Creatief ondernemer en influencer Vivian Hoorn heeft het haar persoonlijke missie gemaakt om vrouwen meer van zichzelf te laten houden. Voor Vogue.nl schrijft ze elke maand over haar reis naar meer zelfliefde en haar ervaringen in de (mode)wereld als creative director van haar eigen merk VIVEH.

Vivian Hoorn over bodyshaming

Iemand noemt mij ‘obesitas’, de ander zegt: ‘Je bent afgevallen!’ Twee voorbeelden van reacties onder één post die ik recent plaatste op TikTok. Om in deze termen te blijven: gelukkig is niet alleen mijn lichaam wat voller geworden, maar heb ik ook een dikkere huid gekregen wat betreft dit soort comments. Toch zal het altijd iets met me doen. Het is nog steeds zo makkelijk online je mening te geven zonder daarbij aan de gevoelens van een ander te denken. De term bodyshaming is anno 2023 nog steeds een ding.

Ariana Grande vertelde onlangs op haar TikTok-kanaal over de opmerkingen die ze krijgt over haar lichaam. En dat we ons minder comfortabel zouden moeten voelen in het geven van comments over iemands lichaam. Ook al is het ‘goed bedoeld’, je weet nooit weet waar iemand mee dealt. Ik kan mij hierin vinden en ben dankbaar dat ze dit onderwerp bespreekt. En aan de hoeveelheid reacties en likes bij Ariana te zien ben ik niet de enige.

Positief voorbeeld

Ook onze toekomstige koningin Amalia kreeg begin dit jaar weer te maken met bodyshaming. En ik zeg weer want in de afgelopen jaren is dit een terugkerend thema. Haar voorkomen zou volgens opmerkingen een verkeerd en ‘ongezond’ voorbeeld zijn. Dit maakt mij zo boos en verdrietig. Voor mij is zij juist een positief voorbeeld voor zoveel vrouwen en hopelijk kan het stigma worden doorbroken van de doorsnee schoonheid die bij ons is ingeprent.

Reacties van anderen kunnen een koppeling zijn naar negatieve gevoelens. “Je bent afgevallen hè, ziet er goed uit, knap hoor.” Dit lijken misschien positieve opmerkingen die zonder kwade bedoelingen worden gedeeld. Maar betekent dit dan dat ik er eerder niet goed uit zag? Ondanks de zelfliefde die in de afgelopen tijd is gegroeid, is er altijd nog dat kleine meisje in mij dat reageert op zo’n opmerking. Vroeger wilde ik model worden, dus ik moest dun zijn. Dun stond voor mij gelijk aan discipline, trots en succesvol zijn. Gelukkig weet ik nu dat niet zo is.

Uniek en bijzonder pakket

Bijna automatisch creëren we bepaalde aannames en meningen, ook over hoe iemand eruit ziet. Het is goed om bij die gedachtes stil te staan en je af te vragen of je deze meningen, gedachten of ideeën überhaupt wel moet delen. Er zit veel meer achter ons lichaam dan alleen het uiterlijk. Niemand weet wat er allemaal speelt bij een ander. En weet, alles is goed. Jij mag zijn wie je wil zijn. Het is jouw leven, jouw lichaam, jouw reis. Ons lichaam is eigenlijk alleen maar een uniek en bijzonder pakket van een ziel.

Hoe ik vandaag de dag reageer op negatieve reacties over mijn lichaam? Ik verander mijn lichaamstaal door te lachen, m’n kin omhoog te steken en m’n borst voorruit. Want ik weet dat ik niet de meningen van anderen ben.

 

Ik wil deze column afsluiten met een stuk tekst uit een nummer van Billie Eillish omdat dit voor mij veel impact maakt.

Though you’ve never seen my body.

You still judge it.

And judge me for it.

Why?

We make assumptions about people

Based on their size.

We decide who they are.

We decide what they’re worth.

If I wear more.

If I wear less.

Who decides what that makes me?

What that means?

Is my value based only on your perception?

Or is your opinion of me..

Not my responsibility.