adrian-appiolaza-benoemd-tot-nieuwe-creatief-directeur-van-moschino-284233
©Daria Svertilova

Moschino kondigt de in Buenos Aires geboren Adrian Appiolaza aan als nieuwe creatief directeur. De hoog aangeschreven 51-jarige ontwerper verhuisde naar verluidt onlangs van Parijs naar Milaan om de eerste collectie – die later deze maand onder zijn naam wordt getoond – verder te finetunen. Appiolaza’s benoeming bij Moschino maakt hem de opvolger van de Italiaanse ontwerper Davide Renne, die plotseling overleed in november, slechts tien dagen na zijn start.

Adrian Appiolaza creatief directeur Moschino

Massimo Ferretti, uitvoerend voorzitter van Moschino’s eigenaar Aeffe Group, zegt in een verklaring: “Adrian brengt een unieke schat aan ervaring, creativiteit en kennis van de modegeschiedenis met zich mee. Dit is van groot belang om een prachtig nieuw hoofdstuk te schrijven in het avontuur van het merk dat werd opgericht door Franco Moschino.”

In dezelfde verklaring voegt Appiolaza toe: “Ik ben Massimo Ferretti heel dankbaar dat hij me toegang geeft tot de wereld van Moschino. En toegang tot een huis vol geschiedenis. Ik ben klaar om het maison een nieuw hoofdstuk in te leiden, met een theatrale touch, in de pure stijl van Moschino.”

Ervaring bij Loewe, Chloé, Louis Vuitton en Miu Miu

Appiolaza wordt al lange tijd getipt een huis te leiden na een gevarieerde en onderscheiden leertijd. Zijn meest recente ervaring was bij Loewe. Hier bekleedde hij tien jaar lang de functie van ready-to-wear design director. Daarvoor werkte hij twee jaar onder Clare Waight Keller, tijdens haar onderschatte periode bij Chloé. Dit was na twee jaar onder Marc Jacobs bij Louis Vuitton en vier jaar onder Miuccia Prada bij Miu Miu te hebben gewerkt, waar hij in 2006 begon.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Het was Phoebe Philo die de loop van mijn carrière veranderde”, vertelt Appiolaza. Terwijl hij aan het begin van het millennium als junior ontwerper werkte bij Alexander McQueen en Miguel Adrover, studeerde de jonge Appialoza ook aan het Central Saint Martins in Londen. Hij voegt eraan toe: “Ze zag de collectie waarmee ik afstudeerde en nodigde me uit om bij haar te komen werken bij Chloé in 2002.” Toen Philo in 2005 met zwangerschapsverlof was, maakte Appiolaza deel uit van het ontwerpteam. Een jaar later keerde hij terug op de catwalk, na Philo’s vertrek en kort voor zijn overstap naar Miu Miu.

Verzamelaar

Appiolaza werd in 1972 geboren in Buenos Aires. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in de kleermakerij van zijn grootmoeder. Het was zijn obsessie voor muziek, en niet voor mode, die hem ertoe aanzette naar Groot-Brittannië te verhuizen. “De jaren dat de muziekscene in Manchester bloeide, waren als een ander universum voor mij. Ik kon mezelf uitdrukken als nooit tevoren.”

Naast zijn zeer succesvolle carrière tot nu toe, is Appiolaza een bekend verzamelaar van het werk van andere ontwerpers. Zijn eerste obsessie was Comme des Garçons en zijn archief heeft ook veel zeldzame stukken van andere ontwerpers. Waaronder die van Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Martin Margiela, Vivienne Westwood en Issey Miyake. In zijn bericht voegt hij eraan toe: “Franco Moschino hoorde er altijd bij. Toegang hebben tot herinneringen, door deze gangen lopen die overlopen van geschiedenis, kleding aanraken die ik alleen in tijdschriften had gezien. Dit alles is van onschatbare waarde en zie ik als kompas in de reis die ik nu ben begonnen.”

Eerste mijlpaal

De eerste mijlpaal bereikt hij op 22 februari. Een uitdaging voor Appiolaza is dat Aeffe, in tegenstelling tot voormalige werkgevers LVMH en Richemont Group, een relatief klein schip is. Een die strak bestuurd moet worden om te kunnen blijven drijven. Maar dat zal voor de ervaren ontwerper geen probleem zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Business.