moschinos-nieuwe-creative-director-davide-renne-46-plotseling-overleden-271719
©Alessio Bolzoni

Davide Renne, die vorige maand aangesteld werd als nieuwe creative director bij Moschino, is op 46-jarige leeftijd overleden. Dit verschrikkelijke nieuws brengt het Italiaanse modehuis op Instagram. “Er zijn geen woorden om de pijn te beschrijven die we in deze dramatische tijd ervaren. Davide kwam pas een paar dagen geleden bij ons, toen een plotselinge ziekte hem te vroeg van ons wegnam. We kunnen nog steeds niet geloven wat er is gebeurd.”, zegt Massimo Ferretti, voorzitter van Aeffe SpA.

Davide Renne overleden

Aan welke plotselinge ziekte Davide Renne overleed, is niet bekend. Ook laat Massimo Ferretti weten: “Met Davide werkten we aan een ambitieus project, in een sfeer van enthousiasme en optimisme voor de toekomst. Ook al was hij maar heel kort bij ons,  kon Davide zich onmiddellijk geliefd en gerespecteerd voelen.”

Moschino

De hoog aangeschreven, in Toscane geboren ontwerper begon op 1 november bij Moschino. Massimo Ferretti, uitvoerend voorzitter van Aeffe, zei destijds over de nieuwe aanwinst: “We zijn ervan overtuigd dat hij een centrale rol zal spelen in het vormgeven van de toekomst van Moschino, een wereldhuis met een Italiaans hart.”

De 46-jarige Davide Renne was al weken voor zijn aanstelling de favoriete kandidaat van de Milanese geruchtenmolen om Jeremy Scott op te volgen als hoofdontwerper van Moschino. Na een succesvol decennium aan het roer verliet Scott het modehuis in maart dit jaar. De show in september tijdens Milan Fashion Week markeerde de 40e verjaardag van Moschino met vier door stylisten ontworpen capsulecollecties. Renne werd de vierde hoofdontwerper van het huis, na Scott, Rossella Jardini en de oprichter, Franco Moschino.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Renne was ruimschoots gekwalificeerd voor deze rol. Tot voor kort was hij hoofd vrouwenmode bij Gucci. Hij was bijna twintig jaar werkzaam bij het modehuis en werkte onder de creatieve leiding van zowel Alessandro Michele als Frida Giannini. “Hij leerde me groter te dromen en duwde me verder vooruit”, schreef hij over Michele. Renne kwam in februari 2004 bij Gucci na bijna vier jaar naast Alessandro Dell’Acqua te hebben gewerkt, die hij beschrijft als “mijn eerste leraar en mentor in de mode”. Renne was afgestudeerd aan modeschool Polimoda in Florence.

Renne’s visie op mode

Over zijn eigen benadering wat mode betreft, deelde Renne het volgende: “Ik heb een hekel aan mode die antwoorden dicteert – ik ben meer geneigd om de juiste vraag te vinden, dan komen de antwoorden in de dialoog van de ontwerper met ons publiek: mode is van nature maatwerk.”

Wat Moschino zelf betreft, schreef de ontwerper: “Franco houdt pas op een buitenbeentje te zijn als je zijn werk ver buiten de grenzen van de mode beschouwt, als een hedendaagse kunstenaar. Hij was de schepper van een verbazingwekkend modern concept van luxe dat vandaag de dag nog steeds weerklinkt – zijn werk is aanwezig, zelfs als hij er niet is. Franco leerde ons dat mode niet verklaard kan worden, maar alleen geleefd kan worden omdat het in essentie, intiem, over het leven gaat – over de wereld om ons heen. Dit is voor mij de poëzie van de mode.”

Massimo Ferretti liet destijds weten diep onder de indruk te zijn van Davide’s uiterst verfijnde visie op de kracht van mode om een levende dialoog te creëren met de wereld om ons heen en van zijn diepgaande begrip van de erfenis van het huis Moschino. De eerste collectie van Davide Renne voor Moschino zou te zien zijn geweest in februari 2024 tijdens Milan Fashion Week. Ferretti laat nu weten: “Vandaag hebben we de verantwoordelijkheid. We gaan door met wat zijn verbeeldingskracht en creativiteit alleen maar voor ogen hadden. Ons diepste medeleven gaat uit naar zijn familie en vrienden.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moschino (@moschino)

Dit artikel is gedeeltelijk overgenomen van Vogue Business.