alaia-toont-haar-eigen-versie-van-quiet-luxury-met-nieuwe-herfst-winter-2024-collectie-283609

In een wereld waarin de quiet luxury-trend de boventoon voert, wordt de ware betekenis van luxe in de modewereld uitgedaagd. Wat is luxe nu echt? En wanneer is een mode-ontwerp luxueus? Daar gaf Pieter Mulier dinsdag antwoord op, met de nieuwe herfst/winter 2024-collectie van Alaïa – of zoals het modelabel zelf zegt: de zomer/herfst 2024-collectie. Hoe hij dat deed? Door zichzelf uit te dagen gebruik te maken van slechts één garen.

Alaïa herfst/winter 2024

In Alaïa’s chique boetiek aan de Rue de Marignan in Parijs liepen modellen in alle rust over een spiegelende vloer door verschillende ruimtes, gehuld in de nieuwe ‘summer/fall’-collectie van het modelabel. De muziek was zo ingetogen, dat het modepubliek de hakken van de modellen zachtjes hoorde tikken op de vloer. Op enorme zwarte poefen aanschouwden de aanwezigen van dichtbij de ontwerpen die stuk voor stuk gemaakt zijn met één enkele garen: merinowol. De wol nam de vorm aan van ingetogen jurken, jassen en semi-transparante bodysuits, veelal afgewerkt met fluffy mouwaccenten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En toch, als je naar de collectie kijkt zou je niet zeggen dat het allemaal van wol is gemaakt. Schijn bedriegt in dit geval. Het ontwerpteam heeft de merinowol zo weten te manipuleren met minimale toevoegingen van andere materialen, dat sommige stukken eruitzien alsof ze van suède of zijden zijn gemaakt.

Terug naar de essentie van luxe

Waarom creative director Pieter Mulier voor deze benadering heeft gekozen, heeft alles te maken met wat volgens hem binnen Alaïa de ware essentie van luxe is. “Iedereen praat over stille luxe, maar voor mij is dat geen camelkleurige jas of ecru trui”, zo legt hij uit tegenover System Magazine. “We reduceerden en reduceerden tot een zo ‘quiet’ mogelijk ontwerp, en maakten een collectie van één draad, één vezel wol. Door te reduceren stellen we grenzen, maar pushen we tegelijkertijd om iets maximaals te creëren. Dat definieert voor mij waar luxe vandaag de dag over zou moeten gaan.”

Quiet luxurythe Alaïa way, dus. Want hoewel de ene na de andere look hoogwaardige elegantie uitstraalt (met hier en daar wat mob wife-invloeden – kijk maar naar die faux fur-jas en panterprint), blijft elk ontwerp volledig trouw aan het erfgoed van het Franse modehuis; het zijn looks die immer een balans in contrast vormen. Denk aan strakke silhouetten die gecombineerd worden met ontwerpen bestaande uit slierten, en chique jurken die een kleine underboob onthullen op de elegantste manier mogelijk. Ook de populaire hoefijzerjeans van voorgaande collecties komt terug in een dunne, plissé crêpe versie, voor in het najaar.

Voorafgaand aan de show stelde Mulier in een email aan zijn gasten dat zijn show over “eenvoud en puurheid” zou gaan, en over “meer doen met minder”. “Deze collectie gaat over intimiteit, over het terugbrengen tot de essentie en het vinden van vrijheid en inventiviteit daarin.” Amen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door British Vogue (@britishvogue)