magisch-deze-nieuwe-tas-van-coperni-bestaat-voor-99-procent-uit-lucht-288603
©Courtesy of Coperni

Toen een in lingerie geklede Bella Hadid een jurk op haar lichaam liet spuiten op de lente/zomer 2023-catwalk van Coperni, brak het Franse merk bijna het internet. Nu doen Sébastien Meyer en Arnaud Vaillant dat opnieuw, maar dan met een tas die voor 99 procent uit lucht bestaat.

Coperni’s tas bestaat voor 99 procent uit lucht

Coperni heeft meer dan een neus voor het creëren van nieuwe dimensies. Het label gebruikt niet alleen de mogelijkheden van moderne technologie, maar ook die van tijd en ruimte. Een voorbeeld? Op de herfst/winter 2023-runway was Coperni’s Swipe-tas gesneden uit een stuk donkergrijs steen en bestrooid met stukjes van een echte meteoriet.

De nieuwe herfst/winter 2024-collectie van Coperni heeft ook iets van het ruimtetijdperk. De aan de sciencefiction-geïnspireerde collectie moedigde creatief directeur Sébastien Meyer aan op zoek te gaan naar een stof die ‘niet van deze wereld’ was. Tijdens zijn onderzoek ontdekte Meyer Aerogel, een vaste stof op siliciumbasis die door NASA wordt gebruikt om sterrenstof op te vangen. Deze stof is duizend keer minder dicht dan glas en bestaat qua volume voor 99 procent uit lucht.

‘Als een wolk’

Als we elkaar op de ochtend van Coperni’s show op Paris Fashion Week spreken via Zoom, zitten Meyer en Vaillant opgewonden rond een houten kist met daarin wat het label heeft gemaakt van Aerogel: een nieuwe versie van de kenmerkende Swipe-tas. CEO en medeoprichter Vaillant beschrijft het accessoire als “magisch, als een wolk.” En ik ben de eerste buitenstaander die het ziet.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Coperni werkte samen met de in Griekenland gevestigde beeldend kunstenaar, academicus en onderzoeker Ioannis Michalous om het nieuwe Swipe-ontwerp te realiseren. De medeoprichters namen contact met hem op via DM op Instagram. Een passende manier van communiceren, aangezien hun kenmerkende tasmodel vernoemd is naar de ontgrendelfunctie op een iPhone. Het resultaat kostte vijftien prototypes om te realiseren. En zo ontstond een superfragiele tas van slechts dertig gram, maar die toch 4000 keer zijn gewicht kan dragen.

Op Zoom steekt Vaillant een zwarte balpen in de opening van de tas om uit te leggen dat de tas “het grootste object gemaakt met Aerogel op aarde” is. “Het is wetenschappelijk, maar poëtisch”, zegt Meyer over Coperni’s Swipe-zak die sterrenstof verzamelt. Dit is nog eens een out-of-this-world accessoire.

coperni swipe bag lucht
©Courtesy of Coperni

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.