duran-lantinks-nieuwe-collectie-bevestigt-dat-hij-thuishoort-op-paris-fashion-week-288528
©Spotlight

Na een weekend vol enerverende shows loopt Paris Fashion Week – en daarmee de modemaand – langzaam op een eind. Op het rooster stond ook de Nederlandse ontwerper Duran Lantink, die zondag zijn nieuwste herfst/winter 2024-collectie toonde aan het aanwezige modepubliek. Het markeerde de derde show van de ontwerper in de Franse hoofdstad, een waarmee hij zijn plek op de Parijse modeweek bezegeld lijkt te hebben.

Duran Lantink herfst/winter 2024

Waar zijn eerste show in Parijs vol faux fur, ‘opgeblazen’ trenchcoats en deconstructed jurken een succesvol debuut was, viel Lantinks tweede presentatie pas echt op. Zijn lente/zomer 2024-collectie was een verkenning van vorm, waarbij schouders en heupen extreem uitvergroot werden en voor interessante silhouetten zorgden. De recente herfst/winter 2024-show van Duran Lantink – bekend om zijn gebruik van vintage en deadstock items van zowel high-end als mainstream merken – borduurde daarop voort. Deze keer kregen winterse kledingstukken de blow-up treatment. Denk aan knusse truien, pufferjassen en tailoring, gecombineerd met wollen sokken, furry laarzen en bodystockings.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“We proberen echt nieuwe manieren te vinden om kleding te presenteren, nieuwe vormen te creëren en een nieuwe identiteit te construeren”, vertelde hij aan Vogue Runway. En dat lukt zeker, ook al nemen de opgeblazen proporties de nodige uitdagingen met zich mee. “De vormen zijn erg arbeidsintensief, maar ik ben een soort romantische denker op die manier. Vanuit mijn perspectief denk ik niet dat het iets is dat alleen conceptueel is.”

LVMH Prize

Lantink is met zijn unieke ontwerpstijl een opvallende naam in de modewereld. Dat is ook de jury van de prestigieuze LVMH Prize, een van de grootste internationale modeprijzen voor jonge designers, niet ontgaan. Zo is de Nederlandse ontwerper momenteel een van de semi-finalisten van de 2024-editie, samen met aanstormende talenten als Karoline Vitto en de Belgische Marie Adam-Leenaerdt. In 2019 was Lantink ook al in de running om de felbegeerde prijs in de wacht te slepen, maar toen ging ontwerper Thebe Magugu er met de winst vandoor.

Duran Lantink herfst/winter 2024
©Spotlight