het-zonnebrillenseizoen-is-hier-dit-montuur-past-het-best-bij-jouw-gezicht-253434
©Getty Images

Zeg nou zelf, een zonnebril is toch de finishing touch van je look? Daarom is investeren in een edgy eyecatcher geen slecht idee. Of je gezicht nu rond, vierkant of iets daartussenin is, er is altijd een type zonnebril dat bij jou past. Ga je voor een klassieker, modern montuur of een statement piece? Alles is mogelijk. Kies een paar dat jouw gezicht laat spreken, complimenteert en de beste eigenschappen accentueert. Maar hoe vind je nou een fijn paar sunnies? Wij hebben een go-to-guide voor je samengesteld.

De gids voor het perfecte montuur zonnebril

Ongeacht de vorm of stijl, er is sowieso één ding wat je moet onthouden: comfort is alles. Zonnebrillen die niet lekker voelen, ongemakkelijk zitten of van je gezicht afglijden zijn een no-go. Zorg ervoor dat de bril goed past rond de oren, oog en neus.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het is als eerste belangrijk om te kijken naar de vorm van je gezicht: rond, ovaal, vierkant, lang of hartvormig. Om erachter te komen welke vorm jij hebt, deelde styliste van de sterren Rachel Matthews Burton, onlangs een leuke truc: “Neem een oude lippenstift, kijk in een spiegel en teken de omtrek van je gezicht. De omtrek die je ziet zou de vorm van je gezicht moeten geven.”

Hartvormig

Hartvormige (of driehoekige) gezichten zijn het breedst bij de slapen en het smalst bij de kin, oh ja én hebben vaak killer jukbeenderen zoals Scarlett Johansson, Lily Collins en Kerry Washington. De beste zonnebrillen voor dit type? Eigenlijk past bijna elk montuur, maar een die de kaaklijn optisch breder maakt en een rondere basis heeft is het mooiste. Denk aan aviators of  wayfarers. Vermijd een zonnebril die té oversized is.

©De Bijenkorf

Oliver Peoples aviator, € 395

©De Bijenkorf

Ray-Ban Wayfarer, € 155

Rond

Net als Chrissy Teigen en Adele een rond gezicht met rondere contouren? Kies dan voor opvallende, rechthoekige oversized monturen. Dat geeft je gezicht namelijk wat meer vorm en lijnen. Een rechthoekige zonnebril verlengt ook nog eens het gezicht, waardoor het slanker en scherper lijkt. Ook een cat-eye is een goede keuze. Beter niet doen? Brillen met een rond montuur.

©Zonnebrillen.com

Jimmy Choo Eleni, € 305

©Miinto

Celine, € 361

Vierkant

Vierkante gezichten hebben over het algemeen een gelijke lengte en breedte. Je hebt scherpe, hoekige randen, net zoals actrices Katie Holmes en Angelina Jolie. Kies voor een zonnebril die jouw gezicht langer laat lijken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een rond of ovaal montuur. Daarmee verzacht je de gelaatstrekken.

©Michael Kors

Michael Kors Empire Oval, 165

©Zonnebrillen.com

Polo Ralph Lauren, € 150

Ovaal

Aviators, cat-eyed monturen en vlinderzonnebrillen zien er geweldig uit bij ovale gezichten. Kijk maar naar Rihanna, Beyonce en Jessica Alba. Zij kiezen de perfecte monturen uit die bij hun type gezicht passen. Ovaalvormig wordt beschouwd als de meeste ideale vorm gezicht. Je kan zien of je een ovale gezichtsvorm hebt als je gezicht langer dan breed is met zachte rondingen. Welke zonnebrillen het beste hierbij passen: van klassieke cat-eyes tot geometrische monturen en retro aviators.

 

©De Bijenkorf

Bottega Veneta cat eye, € 310

©24S

Celine Butterfly, € 370

Lang

Net als Sarah Jessica Parker een wat langer gezicht? Bij deze gezichtsvorm passen oversized zonnebrillen of grote wayfarers het beste. Kies een zonnebril met een lens die breder dan langer is. Dus ook een opvallend rond montuur is een goede keuze. Dat geeft balans aan het gezicht. Beter niet? Kiezen voor een klein vierkant montuur.

Cheyenne Sunglasses, € 145

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.