het-is-zonnebrillenweer-dit-montuur-past-het-best-bij-jouw-gezicht-288511
©Spotlight

Een zonnebril is de finishing touch van je look. Daarom investeren we graag in een edgy eyecatcher, een klassieker, modern montuur of een statement piece. Of je gezicht nu rond, vierkant of iets daartussenin is: er is altijd een type zonnebril dat bij jou past. Kies voor een exemplaar dat jouw gezicht laat spreken – en daarvoor hebben we een go-to-guide voor je samengesteld.

De gids voor het perfecte montuur zonnebril

Ongeacht de vorm of stijl, er is sowieso één ding wat je moet onthouden: comfort is alles. Zonnebrillen die ongemakkelijk zitten of van je gezicht afglijden zijn een no-go. Zorg er dus voor dat de bril goed past rond de oren, ogen en neus.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het is als eerste belangrijk om te kijken naar de vorm van je gezicht: rond, ovaal, vierkant, lang of hartvormig. Om erachter te komen welke vorm jij hebt, deelde sterren-styliste Rachel Matthews Burton een leuke truc: “Neem een oude lippenstift, kijk in een spiegel en teken de omtrek van je gezicht. De omtrek die je ziet zou de vorm van je gezicht moeten zijn.”

Hartvormig

Hartvormige (of driehoekige) gezichten zijn het breedst bij de slapen en het smalst bij de kin. Oh ja, én hebben vaak killer jukbeenderen zoals Scarlett Johansson, Lily Collins en Kerry Washington. De beste zonnebrillen voor dit type? Eigenlijk past bijna elk montuur, maar een die de kaaklijn optisch breder maakt en een rondere basis heeft is het mooiste. Denk aan aviators of  wayfarers. Vermijd in elk geval een zonnebril die té oversized is.

zonnebril, zonnebrillen, zonnebrillen trends, welke zonnebril past bij gezicht, celine
©de Bijenkorf

Zonnebril CL40240 van Celine, € 370

©De Bijenkorf

Ray-Ban Wayfarer, € 155

Rond

Heb je net als Chrissy Teigen en Adele een rond gezicht met rondere contouren? Kies dan voor opvallende, rechthoekige oversized monturen. Dat geeft je gezicht namelijk wat meer vorm. Een rechthoekige zonnebril verlengt ook nog eens het gezicht, waardoor het slanker en scherper lijkt. Ook een cat-eye is een goede keuze. Beter niet doen? Brillen met een rond montuur.

prada zonnebril, zonnebrillen trends, welk montuur bij welk gezicht
©Zonnebrillen.com

Zonnebril van Prada, nu € 273

zonnebril, zonnebrillen, welk montuur bij welk gezicht
©Miinto

Albertson-bril van Kaleos, € 195

Vierkant

Vierkante gezichten hebben over het algemeen een gelijke lengte en breedte. Je hebt scherpe, hoekige randen, net zoals actrices Katie Holmes en Angelina Jolie. Kies voor een zonnebril die jouw gezicht langer laat lijken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een rond of ovaal montuur. Daarmee verzacht je de gelaatstrekken.

 

 

©Michael Kors

Empire Oval-zonnebril van Michael Kors, € 165

zonnebrillen, ronde zonnebril, zonnebrillen trends, welke bril bij welk gezicht
©Zonnebrillen.com

Ray-Ban Jack-zonnebril, nu € 124

Ovaal

Aviators, cat-eye monturen en vlinderzonnebrillen zien er geweldig uit bij ovale gezichten. Kijk maar naar Rihanna, Beyoncé en Jessica Alba, die doorgaans voor dit type montuur kiezen. Je kunt zien of je een ovale gezichtsvorm hebt als je gezicht langer dan breed is, met zachte rondingen. Welke zonnebrillen het beste hierbij passen? Van klassieke cat-eyes tot geometrische monturen en retro aviators.

©De Bijenkorf

Cat-eye zonnebril van Bottega Veneta, € 310

loewe zonnebril, welke bril past beste bij gezicht, zonnebrillen, miinto
©Miinto

Grote zonnebril met dubbel frame van Loewe, € 420

Lang

Heb je net als Sarah Jessica Parker een wat langer gezicht, passen oversized zonnebrillen of grote wayfarers het beste. Kies een zonnebril met een lens die breder is dan dat deze lang is. Ook een opvallend rond montuur is dus een goede keuze, dat geeft balans aan het gezicht. Beter niet? Kiezen voor een klein vierkant montuur.

zonnebril michael kors
©Michael Kors

Cheyenne Sunglasses van Michael Kors, € 145

zonnebril, zonnebrillen, welk montuur bij welk gezicht
©de Bijenkorf

Jada zonnebril van Tom Ford, € 360

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.