project-x-zo-kwam-vogues-juninummer-met-queen-charlotte-sterren-india-en-corey-tot-stand-253892
©KWABENA APPIAH-NTI

Met een taart en wat kledingzakken stapt ze de taxi in. De telefoon gaat. “Hebben we winterbanden?”, hoor ik fashion director Linda Gümüs Gerritsen zeggen. Dan stapt producer Leah Zonneveld in de auto. “We hebben tóch een opening. We kunnen ze aanstaande maandag al fotograferen. Krap, maar het is de enige optie.” Linda, zonder aarzeling: “Perfect, let’s do it.” Project X voor Vogue juni 2023 was geboren.

Vogue juni 2023 met India en Corey

We gingen een giga-samenwerking aan met Netflix, nadat we in het grootste geheim de eerste twee afleveringen van hun allernieuwste hitserie hadden bekeken. We droomden groot en selecteerden negen Nederlandse designers om looks te creëren voor India Amarteifio en Corey Mylchreest, de sterren van Queen Charlotte: A Bridgerton Story, een spin-off van de immens populaire serie Bridgerton. Het is een van Netflix’ grootste lanceringen van dit jaar. Het was een ware militaire operatie om in een (korte) dag de twee hoofdrolspelers, inclusief figuranten, in Amsterdam, in alle ateliers en de tuinen van het Rijksmuseum, in alle looks vast te leggen. Maar van een militaire operatie kijkt het fashionteam inmiddels niet meer op.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Op de redactie bekeken we het resultaat met tranen in onze ogen, kregen we de liefste berichten van de ontwerpers – die vereerd waren aan dit project mee te mogen werken, en een bericht van India en Corey, dat ze een ‘amazing’ dag hadden gehad en nog moesten bijkomen van alle couturestukken van Nederlandse bodem die ze hadden mogen dragen. Van Iris van Herpen en Mo Benchellal tot Viktor & Rolf en Dylan Westerweel: jong en ouder, upcoming en gerenommeerd, iedereen had álles uit de kast getrokken om het tweetal te laten schitteren. Wat zijn we dankbaar dat iedereen met ons in deze rollercoaster sprong, want alles moest zo ongeveer in een maand gebeuren. 

Rolmodel van jewelste

De serie gaat over de liefdesgeschiedenis van een razend knappe hertogin, Charlotte, die wordt uitgehuwelijkt aan de al even handsome koning George. Queen Charlotte is een vrouw naar ons hart. Ze lapt de strikte, conservatieve moderegels van het Britse koningshuis aan haar laars en volgt haar eigen stijlgevoel. Ook op beautygebied doorbreekt ze taboes. Zo omarmt ze op haar trouwdag haar natural hair – shocking in die tijd. Vanaf de eerste aflevering spat de romantiek van het scherm, de chemistry tussen India en Corey is indrukwekkend. Ze zouden zo een echt koppel kunnen zijn. In het interview met Ilonka Leenheer komt ook de interraciale relatie van de twee ter sprake, een thema dat vandaag de dag nog niks aan belang heeft ingeboet. India: “Het is schrijnend dat we nog steeds hetzelfde gesprek moeten voeren. Je zou denken dat interraciale relaties onderhand normaal zijn. We hebben nog een lange weg te gaan.”

Mark our words, India Amarteifio wordt dankzij deze fantastische rol een rolmodel van jewelste. “Ik was me daar zeer van bewust toen ik de rol aannam. Ik had eerder nooit gedacht dat ik een rolmodel zou kunnen zijn – iemand in wie mensen zich kunnen herkennen. Dat is eng, maar ook een enorm voorrecht.” En dat rolmodel móésten wij natuurlijk op de cover hebben. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Vogue juni 2023 ligt vanaf 18 mei in de winkel en is hier online te bestellen.