die-lichtgevende-schoenen-uit-je-kindertijd-chanel-geeft-ze-nu-een-high-fashion-upgrade-253751
©Copyright CHANEL

Chanel wakkert onze inner kinderdromen aan met hun nieuwste Cruise 2024-collectie, die getoond werd in Los Angeles. Volledig in 80’s glam-thema liepen modellen over de catwalk in kleurrijke, fonkelende looks, met een sportief eighties-tintje à la Jane Fonda en Cindy Crawford. Maar het waren vooral de schoenen die onze aandacht trokken en ons voor even terugbrachten naar… was het circa 1999? Die lichtgevende schoenen die alle cool kids toen op de basisschool droegen; Chanel heeft ze nu ook, maar dan natuurlijk wel met een stijlvolle high fashion-look.

Lichtgevende schoenen – de ‘Chanel way’

Slechts een week na het Met Gala – een eerbetoon aan Chanels voormalige creative director Karl Lagerfeld – is de show er een die het erfgoed van het huis viert, maar ook vooruit kijkt. Zo stelde Virginie Viard dat ze met de show “een frisse wind wilde laten waaien” en “een luchtige en vrolijke fantasie” wilde creëren. De show, die plaatsvond op het Paramount Studios-terrein in Hollywood, was een eerbetoon aan “glamoureuze filmfiguren en de sporty attitude van Los Angeles”. Het resultaat? Op aerobics en roller skating-geïnspireerde looks, inclusief beenwarmers, bodysuits en leggings. Maar de grote ster van de show waren ongetwijfeld de lichtgevende schoenen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

We kennen allemaal nog wel die schoenen die velen van ons als kind altijd wilden, maar die de meesten eigenlijk nooit mochten dragen van hun ouders. De schoen in kwestie was vaker wel dan niet ondergedompeld in felle neonkleuren, afgewerkt met glitters en opvallende afbeeldingen van hartjes, bloemen of sterren (vaak trouwens inclusief wieltjes). Maar hét element dat ze zo gewild maakte? De lichtgevende zool natuurlijk. Chanel maakt nu een knipoog naar de oplichtende schoen uit de jaren ’90, met laarzen waarvan de hak volledig licht geeft in – jawel – discokleuren.

Chanel lichtgevende schoenen tijdens de Cruise 2024 collectie
©Copyright CHANEL

90’s kid ‘but make it fashion’

De lichtgevende hakken in kwestie hadden verschillende stijlen. De een was gemaakt van wit leer en afgewerkt met veters – een schoen die sterk deed denken aan old school rolschaatsen. De andere ontwerpen bevatten tientallen fonkelende, discobal-achtige, vierkante spiegeltjes. Een grotere disco-referentie kun je bijna niet hebben. De perfecte schoenen om de feestsfeer er goed in te brengen als je het ons vraagt, but make it fashion.

De oplichtende hakken waren overigens niet alleen een verwijzing naar het populaire kinderschoeisel uit de nineties, maar ook naar wijlen Karl Lagerfeld zelf. De ontwerper creëerde namelijk in 2015 al schoenen met een lichtgevende zool, voor zijn lente/zomer 2016 collectie dat het thema luchtvaart had.

Worden dit de nieuwe viral schoenen van volgend seizoen? Dat valt nog te bezien, maar je bent met deze lichtgevende accessoires aan je voeten gegarandeerd the coolest kid on the block.