glanzende-tracksuits-beenwarmers-en-bodys-chanel-gaat-voor-80s-sporty-chic-in-la-253601

Laat het organiseren van een spectaculaire show maar aan Chanel over. Na presentaties in onder meer Cuba, Monaco en Dakar reisde het Franse modehuis dinsdag af naar Hollywoods Paramount Studios in Los Angeles. Voor Cruise 2024 gaat Chanel terug naar de jaren tachtig, toen tracksuits, beenwarmers en body’s het straatbeeld domineerden. Dat resulteert in een collectie waarin sporty-chic de boventoon voert – maar dan wel in ultieme LA-stijl, uiteraard.

Chanel Cruise 2024

In 2007 organiseerde Chanel haar tweede cruiseshow ooit ook al in Los Angeles. Het was een spektakel van een show: een startpunt voor de vele spraakmakende shows die in de toekomst zouden volgen. Als onderdeel van de show landde een privéjet met de dubbele C van het modehuis op een landingsbaan bij een vliegtuighangar in Santa Monica. Dinsdag – zestien jaar later – keerde Chanel terug naar LA, maar dan met een andere focus: de filmwereld meets de sportieve stijl van Venice Beach.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Van Chanel-klassiekers als tweed mantelpakjes met een glitzy upgrade tot hoog uitgesneden bodysuits die een jaren tachtig/Jane Fonda-gevoel oproepen: dit waren de hoogtepunten van de Chanel Cruise 2024-show.

Hollywoodstudio

De modellen – van Nederlandse sterren als Jill Kortleve, Luna Bijl, Felice Noordhoff en Daphne Groeneveld tot internationale gezichten als Anna Ewers, Adut Akech en Adwoa Aboah – liepen over een brede, vierkante catwalk versierd met letters die ‘Chanel’ vormden. Chanels connectie met Hollywood staat centraal in de collectie, wat zich vertaalde naar een showdecor bij Paramount Studios in Hollywood, inclusief gigantisch scherm en filmstudiotoren. Op de eerste rij zaten gasten die refereerden aan Hollywood, onder wie Chanel-ambassadeurs Margot Robbie, Kristen Stewart en Marion Cotillard – to name a few.

Het showdecor van Chanels show in Los Angeles
©Matt Baron/BEI/Shutterstock/ANP
1/5
Native Share

80’s sporty-chic

Denk aan Jane Fonda in de jaren tachtig, voeg er wat tweed aan toe en je hebt de sfeer die Chanels Cruise 2024 ademt. Zo zagen we glanzende tracksuits, een gigantische hoeveelheid beenwarmers en strakke lycra bodysuits. “Ik dacht: laten we Jane Fonda doen, Cindy Crawford – al onze heldinnen”, aldus creative director Virginie Viard over de collectie. En dat is te zien: de looks hebben een sportieve jaren tachtig-vibe met sneakers, hardloopshorts en swimwear – plus af en toe een skateboard.

Jaren 80-tracksuits bij Chanel Cruise 2024
©ANP
2/5
Native Share

Venice Beach

Als we aan die sporty-chique esthetiek uit de jaren tachtig denken, is de link met Los Angeles snel gemaakt. Zeker met Venice Beach in het achterhoofd, waar hardlopers, skaters en mensen in zwemkleding in overvloed aanwezig zijn. Waar we óók aan moeten denken, is het beeld van Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken in de aankomende Barbie-film, gekleed in roze en neonkleurige looks. Dat vertaalt zich in een collectie met veel roze, vrolijke palmboomprints en kleuren die de zonsondergang nabootsen.

Venice Beach-stijl bij Chanel
©ANP
3/5
Native Share

Bombshell blowouts

Viard noemde het al: een van de inspiratiebronnen van de collectie was Cindy Crawford. Het supermodel domineerde eind jaren tachtig en in de jaren negentig de catwalks en liep ook vaak voor Chanel. Haar handelsmerk? Volumineuze lokken, geföhnd in een blowout die typerend was voor die tijd. De modellen in Chanels Cruise 2024-show liepen er net zo glamoureus bij: we zagen veel gepolijste, glanzende kapsels met het nodige bombshellvolume.

Anna Ewers op de catwalk bij Chanel Cruise 2024
©ANP
4/5
Native Share

Glitz en glam

De collectie is onder te verdelen in twee kampen: aan de ene kant heb je de sportieve jaren tachtig-looks, en aan de andere kant zijn er ontwerpen die de glamour van Hollywood vertegenwoordigen. Denk aan glanzende stoffen, glitters en zelfs glimmende schoenen die niet zouden misstaan op menig rode loper – óf discofeestje.

Glitter en glamour bij Chanels Cruise-show
©ANP
5/5
Native Share