de-chanel-metiers-dart-2023-collectie-is-een-verfijnde-clash-van-prints-kleur-glitter-en-cultuur-234344

Chanel is geen onbekende als het gaat om shows met een bijzondere setting en bestemming. Zeker niet wanneer het aankomt op de Métiers d’Art-collecties van het modehuis. Na Monte Carlo, Napels, New York en Shanghai koos Chanel deze keer voor de Senegalese hoofdstad Dakar om de Metiér d’Art 2023-collectie te tonen. Een collectie waarin uitmuntend vakmanschap van twee verschillende culturen samenkomt in kleurrijke prints, veel glitter en vloeiende silhouetten.

Chanel Métiers d’Art 2023

Met de keuze om de show te tonen in Dakar, schrijft Chanel geschiedenis. Zo is het niet alleen voor Chanel de eerste keer om een collectie te presenteren in Sub-Sahara-Afrika, het is tevens het eerste Europese of Amerikaanse luxemerk ooit dat een modeshow organiseert in de regio. Daarnaast stelt Chanel dat dit het begin is van een langdurige relatie tussen lokale ambachtslieden en het modehuis.

De ruim 800 genodigden bezochten verschillende plekken in de stad. Ze deden onder meer het eiland Gorée aan. Ooit het centrum van de Afrikaanse slavenhandel tijdens de koloniale overheersing van Frankrijk en andere landen, nu een monument ter herdenking daaraan. Ook bezochten ze de ateliers van verschillende lokale ambachtslieden. Chanels voorzitter Bruno Pavlovsky maakte bekend dat er een reeks samenwerkingen zullen plaatsvinden tussen de Chanel-ateliers en Dakars IFAN Museum of African Arts.

Chanel-ambassadeur Pharrell Williams stelde daarover voorafgaand de show heel duidend: “Het feit dat een Frans modehuis terugkomt naar een plek die ooit gekoloniseerd werd door de Fransen met een gevoel van gelijkheid, is een supermooie oefening in menselijkheid.”

Glitter, prints en tweed

De show vond plaats op 6 december in het Palais de Justice, waarvan Chanel zojuist de bijgaande film heeft vrijgegeven. De collectie was een verkenning van culturele referenties gecombineerd met herkenbare elementen van Chanel. Relaxte silhouetten geïnspireerd op de stijl van de jaren 70 passeerden de revue, afgewerkt met fonkelende details gemaakt van kralen, pailletten en borduursels.

Naast geruite tweed-ontwerpen en Lurex broekpakken was er ook Chanel-denim, afgewerkt met kleine pailletten in gebroken strepen. Uiteraard werden veel looks in de stijl van Chanel afgewerkt met talloze kettingen. Sommigen daarvan met gouden hangers in de vorm van het Afrikaanse continent en leeuwenkoppen – een subtiele referentie naar Chanel en Senegal.

De ontwerpen werden zoals gewoonlijk gemaakt door Chanels ready-to-wear ateliers en Le19M. Dit is het Chanel-instituut waarin Franse ambachtshuizen Lesage, Montex, Lemarie, Goosens en Massaro met elkaar samenwerken aan de Métiers d’Art-collecties. Deze keer werkte het collectief samen met lokale ambachtslieden uit Senegal voor het creëren van unieke stukken. Zo stelt Chanel: “De collectie is het resultaat van ontmoetingen van de afgelopen drie jaar tussen Virginie Viard en lokale choreografen, regisseurs, musici en schrijvers, allen samen met vrienden van het Maison van Chanel.”

Het resultaat? Een collectie die resoneert met de artistieke en culturele energie van zowel het modehuis als de stad. Bekijk onderaan de complete show van Chanels Métiers d’Art 2023.

Chanel Métiers d’Art 2023
©Chanel
1/3
Native Share
Chanel Métiers d’Art 2023
©Chanel
2/3
Native Share
Chanel Métiers d’Art 2023
©Chanel
3/3
Native Share