duran-lantink-maakt-zijn-paris-fashion-week-debuut-met-geupcyclede-collectie-245176
©Luca Tombolini

Het is wervelende modemaand met opvallend veel debuten. Zo waren we al getuige van Daniel Lee’s eerste collectie voor Burberry en presenteerden ontwerpers Harris Reed en Ludovic de Saint Sernin hun debuutcollecties voor respectievelijk Nina Ricci en Ann Demeulemeester. Wie ook een primeur had? De Nederlandse Duran Lantink, die voor het eerst tijdens Paris Fashion Week showde met geüpcyclede items van verschillende merken, waaronder Hema.

Duran Lantink op Paris Fashion Week

De in Amsterdam gevestigde Lantink staat bekend om zijn gebruik van vintage, tweedehands en deadstock items van zowel high-end als mainstream merken in zijn ontwerpen. Ook voor zijn grote debuut tijdens de Parijse modeweek koos de ontwerper voor een totaal geüpcyclede collectie. Nederlandse topmodellen als Rianne van Rompaey, Felice Noordhoff en Marte Mei betraden de catwalk, gekleed in faux fur jassen en laarzen, ‘opgeblazen’ trenchcoats en deconstructed jurken.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Lantink, die in de race was voor het winnen van de LVMH Prize 2019 en sindsdien veel beroemdheden heeft mogen kleden (we noemen een Doja Cat, Billie Eilish en Beyoncé), heeft met zijn volledig duurzame collectie voor een bijzonder moment tijdens Paris Fashion Week gezorgd. Anno 2023 zijn er nog altijd maar weinig merken die dat kunnen zeggen.

Hemden van Hema

In de collectie van Lantink kwamen ook stukken voor die inmiddels als Nederlands erfgoed bestempeld mogen worden: de basic hemden van Hema. De Nederlandse keten sponsorde de show van de ontwerper, die vervolgens drie tweedehands hemden in zijn creaties verwerkte, zoals onderstaand donkerblauw exemplaar. “Het basic HEMA-hemd is absoluut iconisch en verdient een plek in mijn eerste show tijdens Paris Fashion Week”, aldus Lantink.

Het is niet de eerste keer dat Lantink items van de keten gebruikt; zo verwerkte hij vorig jaar nog onverkochte gele Hema-truien in zijn creaties.

Het gebruikte Hema-hemd in de collectie van Lantink
©Luca Tombolini
Duran Lantink herfst/winter 2023
©Luca Tombolini