een-frisse-wind-daniel-lee-presenteert-debuutcollectie-voor-burberry-243247
©Getty Images

Eind september vorig jaar kwam het verrassende nieuws naar buiten dat Daniel Lee de nieuwe hoofdontwerper werd van Burberry, waarmee hij Riccardo Tisci opvolgde. Lee, die voorheen het stoffige Bottega Veneta wist om te zetten in een groot succes, zou zijn debuutcollectie voor het Britse modehuis presenteren tijdens London Fashion Week herfst/winter 2023. Maandagavond was het eindelijk zover: zo ziet het nieuwe Burberry van Daniel Lee eruit.

Burberry herfst/winter 2023

Door de succesvolle transformatie die Lee doorvoerde bij Bottega Veneta lag de lat hoog voor de Britse ontwerper. Alle ogen waren daarom gericht op zijn langverwachte debuutshow bij Burberry, die tevens de spectaculaire afsluiter van de Londense modeweek betekende. In december vertelde de ontwerper aan Vogue Runway dat Britse esthetiek centraal staat in de strategie van het merk, met drie pijlers in het bijzonder: de ruit, de ridder en de bekende gabardine-stof van de iconische trenchcoats.

Burberry herfst/winter 2023
©Spotlight

Alle drie de kenmerken van Burberry kwamen overduidelijk terug in de herfst/winter 2023-collectie. Zo zagen we een tal van ruiten in de meest knallende kleuren, van kanariegeel tot paars en fuchsia. De beroemde ruit was totaal anders dan we gewend zijn van het Britse modehuis, in de vorm van all-over looks met grunge-accenten. Het ridderlogo, oorspronkelijk uit 1901, kreeg een prominente plek binnen de collectie en werd aangebracht als print op oversized jurken en jassen. Tot slot kwam Lee met een frisse update van de gabardine door de stof te combineren met faux fur. Naast deze drie pijlers was ook de Engelse roos alom aanwezig.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Lee’s debuutcollectie heeft het modepubliek verdeeld: waar de ene kant van mening is dat het een frisse nieuwe look is van het modehuis, vinden anderen de collectie te clashy en inspelend op trends. Hoewel het zeker een spraakmakend begin is voor de Britse ontwerper bij Burberry, blijven de grote ooh’s en aah’s die zijn debuut bij Bottega Veneta opriep, toch afwezig.

Burberry herfst/winter 2023
©Spotlight

Daniel Lee bij Burberry

Lee verliet Bottega Veneta abrupt in november 2021. De Britse ontwerper had er fenomenaal succes, vooral met accessoires. Toch werd zijn vertrek aangekondigd als een ‘wederzijdse overeenkomst’. Na een aantal maanden niets van de ontwerper te hebben vernomen, kwam in september 2022 het nieuws naar buiten dat Lee de rol toegewezen kreeg als nieuwe creative director van Burberry.

“Ik ben vereerd om bij Burberry aan de slag te gaan als Chief Creative Officer. Samen met het team zullen we het spannende volgende hoofdstuk schrijven voor dit legendarische Britse luxemerk, waarbij we het historische erfgoed voortzetten en voortbouwen op Riccardo’s nalatenschap. Ik ben erg enthousiast om terug te keren naar Londen, een stad die voor baanbrekende creativiteit staat en die mij blijft inspireren”, aldus Lee.

Wij kijken uit naar wat de ontwerper nog meer voor ons in petto heeft. Benieuwd zijn we zeker.

Burberry herfst/winter 2023
©Spotlight