burberry-cancelt-show-tijdens-london-fashion-week-als-teken-van-respect-voor-koningin-elizabeth-222573
©ANP

Gisteravond kwam het nieuws naar buiten dat koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd is overleden, wat een enorme impact heeft op het Verenigd Koninkrijk en het hart van de Britse monarchie: Londen. Volgende week staat London Fashion Week gepland, een groot internationaal evenement dat om Britse mode draait. Hoewel er is besloten de Londense modeweek door te laten gaan, gebeurt dat wel in afgeslankte vorm. Zo heeft Burberry zijn show tijdens London Fashion Week geannuleerd naar aanleiding van de dood van de koningin.

Aangepaste London Fashion Week

De British Fashion Council (BFC) heeft bevestigd dat London Fashion Week van 16 tot 20 september kan plaatsvinden. Merken worden echter wél geadviseerd om alle “niet-essentiële” evenementen, zoals feesten en openingen, te annuleren als teken van respect. Ook pauzeert de organisatie zijn eigen communicatiekanalen – met uitzondering van berichten over de koningin – tot na de periode van tien dagen rouw.

In een verklaring laat de BFC weten: “London Fashion Week is een business-to-business evenement. Een belangrijk moment voor ontwerpers om hun collecties te tonen op een specifiek moment in de modekalender. We erkennen het werk dat in dit moment gaat zitten. Daarom kunnen shows en presentaties van collecties doorgaan, maar we vragen ontwerpers de stemming van de natie en de periode van nationale rouw te respecteren.”

Burberry cancelt show

Een van de grootste namen van London Fashion Week is Burberry. De lente/zomer 2023-show van het Britse modehuis stond gepland op zaterdag 17 september. Burberry liet donderdagavond echter weten dat de show niet door zal gaan als “teken van respect” voor de koningin. Naar verwachting zullen andere merken volgen, die ofwel hun show verplaatsen of cancellen. De voornaamste reden voor verplaatsing is de begrafenis van de koningin, die ongeveer tien dagen na haar dood zal plaatsvinden, op 18 of 19 september.

Shows die op de dag van de uitvaart plaatsvinden “zullen moeten worden verschoven”, adviseert de BFC in de verklaring. Dit betreft mogelijk andere shows op het rooster, van gevestigde namen als Simone Rocha en Erdem tot upcoming talenten als Nensi Dojaka en 16 Arlington.