riccardo-tisci-over-zijn-goth-at-the-beach-show-ik-heb-mijn-manier-gevonden-om-burberry-te-doen-224937
©Getty Images

Nadat Burberry zijn oorspronkelijke lente/zomer 2023-presentatie tijdens London Fashion Week had uitgesteld na de dood van koningin Elizabeth, kon Riccardo Tisci eindelijk zijn collectie onthullen op de maandag tussen de fashion weeks in Milaan en Parijs. In een pakhuis in de buurt Bermondsey begon de show in complete stilte voordat de sopraan Nadine Sierra een live aria inzette en het London Contemporary Orchestra tijdens de finale speelde.

Burberry lente/zomer 2023

Tisci verwerkte badpakelementen in jurken en pakken, die tegelijkertijd de handelsmerken van de goth garderobe bevatten. Denk aan kant, netten, perforatie en gothic lettertypes, evenals gekreukelde négligées die hij toeschreef aan het punktijdperk. En dat alles gedragen door modellen als Naomi Campbell, Karen Elson en Bella Hadid. Journalist Anders Christian Madsen sprak met Tisci na de show.

Naomi Campbell op de catwalk bij Burberry
©Getty Images
Naomi Campbell

Het is een groot goth seizoen, bij jou zit het in je ontwerpgenen.

“Een heleboel ontwerpers kozen dit seizoen inderdaad voor goth. Daar ben ik blij om – ik heb er altijd al van gehouden – maar ik ben blij dat wij het op deze manier hebben gedaan. Bij ons ging niet om make-up, maar om details en stoffen.”

Wat voor soort goth is dit?

“De Britse zomer is heel anders dan elders in de wereld, Groot-Brittannië is eigenlijk gebouwd op grote steden aan het water. Dat betekent dat je mensen zich op het strand ziet aan- en uitkleden, je weet immers nooit wanneer het gaat regenen of wanneer er zon komt. Goth-at-the-beach gaat over verschillende persoonlijkheden en situaties, zoals een bruiloft, een lunchplek of iemand die er ’s middags gaat lezen.”

Heb je daarom gekozen voor badpakelementen?

“Burberry is zo lang een mannelijk winterbedrijf geweest, maar sinds mijn komst – en de komst van sensualiteit – is de bestseller in de lente en zomer het badpak. Het beroemde badpak dat alle iconische Britse meiden – de Spice Girls, All Saints, noem maar op – droegen. Daar is het mee begonnen.”

Hoe heb je dat gebruikt?

“Waar ik vooral erg trots op ben, is dat elke look een element van het badpak had. De bikini wordt een mini-jurk of een blouse en een broek een mannenbadpak. Materialen zoals technische jersey hebben we gebruikt voor avondjurken.”

Wat was de inspiratie voor de gekreukte négligéejurken?

“Als je kijkt naar Michael Clark en iedereen uit het punktijdperk, zijn de meeste stoffen gekreukte jersey en wol. Daar heb ik me door laten inspireren. Tegelijkertijd was de inspiratie bruiloften en badpakken. Een overhemd dat in ondergoed verandert en wat weer transformeert in een trouwjurk.”

Hoe heb je de mannenmode benaderd?

“David Bowie in combinatie met een koninklijk thema en streetwear. Wat is het nieuwe Engeland? Het is niet meer één ding. Er zijn veel zwarte kinderen en Aziaten. Engeland is echt open en zal dat ook in de toekomst zijn, dus ik denk dat het een goede mix was.”

De collectie voelde heel erg ‘jij’.

“Ik heb eindelijk mijn weg gevonden en ben blij dat ik tegelijkertijd Burberry en Riccardo Tisci mocht doen. Natuurlijk begrijpt iedereen dat het tijd kost in een groot bedrijf als dit. De show vertegenwoordigt wat voor mij de Britse stijl is: elegantie, verfijning, het platteland, maar tegelijkertijd het strand en seksualiteit.”

Waarom heb je ervoor gekozen de show te presenteren in een mix van stilte, een solo aria en een orkest?

“Dat was een moment van respect voor iemand die niet meer onder ons is, een grote, invloedrijke vrouw. De koningin van de wereld – elk land respecteerde haar. Tegelijkertijd was het een moment van rust, ontspanning en genieten van de kleding zonder afleiding. In Engeland is dit contrast er altijd: de straat en het koningschap. Ik denk dat het vandaag precies dat was.”

Karen Elson op de catwalk bij Burberry
©Getty Images
Karen Elson

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.