aankomend-najaar-gaan-we-massaal-voor-pretty-in-punk-221182
©ANP

De zomer mocht dan in het teken staan van hot pink en Barbiecore, in het najaar lijken we een compleet andere kant op te gaan. Welke richting dat is? Die van de late jaren 70, toen de punkbeweging zijn hoogtepunt beleefde. Denk aan jengelende gitaarriffs, opzwepende zang en de bijbehorende punklook, bestaande uit veel leer, tartan en metalen details. Op de catwalk kwam de look vaak voorbij, gepaard met zwart omrande ogen en spiky kapsels. Kortom, punk is een trend die we veel gaan zien deze herfst.

Trend: punk is terug

Als we aan punk als stijlstroming denken, komt Vivienne Westwood als eerste in ons op. De Britse ontwerper staat bekend om haar creaties die vaak net zo rebels, oneerbiedig en verrassend zijn als hun bedenker. Westwood verwierf naamsbekendheid toen ze samenwerkte met Sex Pistols-manager Malcolm McLaren, met wie ze kleding maakte die de wereld zou gaan kennen als punk. Over de Sex Pistols gesproken: op muziekgebied dé grondleggers van het genre. Het kan dan ook geen toeval zijn dat juist nu de nieuwe serie Pistol over de opkomst van de beroemde punkband – met Maisie Williams in de rol van punkicoon Jordan – gemaakt is (te zien op Disney+).

Vivienne Westwood shows
©Gorunway.com
Links: Naomi Campbell op de catwalk bij Vivienne Westwood herfst/winter 1993. Rechts: een look uit Vivienne Westwoods herfst/winter 1995-collectie.

Punk is dit jaar namelijk flink bezig met een comeback. Op de lente/zomer 2022-catwalks zagen we al de grote terugkeer van het leren bikerjack, een van de key items binnen de punkbeweging. Maar de stijl is vooral gaan floreren binnen de najaarscollecties van modehuizen. Waar leer en ruiten de kern vormden bij Rokh en Dior Pre-Fall, namen punky beautylooks het over bij Vetements en Marc Jacobs. Bij die laatstgenoemde zagen we bijvoorbeeld opgeschoren kapsels die modellen als Gigi en Bella Hadid haast onherkenbaar maakten.

Rebel rebel

Hoe je de rebelse look zelf kunt omarmen? Ga voor ruiten die rock-‘n-roll schreeuwen, investeer in een paar zwartleren chunky laarzen, haal je leren jack tevoorschijn en kies accessoires van metaal of met studs. Mochten de getoupeerde kapsels of spikes een beetje too much zijn voor je, dompel je dan onder in punky (en tevens grungy) make-up met zwarte eyeliner, gebleekte wenkbrauwen en donkere liptinten.

Een punk look uit Dior Pre-Fall 2022
©Gorunway.com
Dior Pre-Fall
De punk trend bij Marc Jacobs herfst/winter 2022
©Gorunway.com
Marc Jacobs herfst/winter 2022
Philosophy di Lorenzo Serafini herfst/winter 2022
©Gorunway.com
Philosophy di Lorenzo Serafini herfst/winter 2022
Rokh herfst/winter 2022
©Gorunway.com
Rokh herfst/winter 2022
Punk haar bij Vetements lente/zomer 2023
©Gorunway.com
Vetements lente/zomer 2023