van-punky-spikes-tot-hollywood-golven-de-vetements-show-zit-vol-next-level-kapsels-216312
©Acielle/Style Du Monde

Gisteren gaf creative director Guram Gvasalia in Parijs zijn eerste fysieke show voor Vetements. Hij maakte meteen goed gebruik van die voelbare real life runway energy. Nadat hij vorig seizoen gezichten volledig verduisterde met maskers voor een anoniem effect, presenteerde hij in de Vetements lente/zomer 2023-show een cast van overdreven personages van alle leeftijden. Hun looks zouden niet compleet zijn zonder de nodige statement kapsels.

Vetements lente/zomer 2023

In de dagen voor de show ontmoeten Gvasalia en het haarstylistenduo van de show, Pablo Kuemin en Jody Taylor (eerstgenoemde bij de vrouwen en laatstgenoemde bij de mannen), elk model afzonderlijk om te bespreken wat hun haarlook zou worden. Als groep halen ze hun inspiratie uit Gvasalia’s jeugdherinneringen. Daarbij verdiepen ze zich in diverse bronnen, waaronder de Britse punkscene, oude Hollywood-filmsterren en de straatstijl van de jaren ’90.

Vetements lente/zomer 2023
©Acielle/Style Du Monde

Zoals Gvasalia aan Vogue vertelt: “Deze collectie gaat over mijn leven, over mijn kindertijd en mijn eerste kennismaking met mode. Het vertelt je elk afzonderlijk verhaal.” Dit resulteert in een grote variëteit aan kapsels, van zwaartekracht tartende liberty spikes tot neonkleurige buzz cuts. Ook zien we retro golven, gedragen door Ireland Baldwin als een knipoog naar Gvasalia’s vroegere crush op haar moeder, Kim Basinger, in 1990.

Vetements lente/zomer 2023
©Acielle/Style Du Monde

Extreme kapsels

“Guram maakt van mij een betere kapper, omdat hij me pusht om altijd een beetje verder te gaan”, zegt Kuemin. Hij komt aan bij de show met wel 200 verschillende pruiken op sleeptouw. Vervolgens haalt hij uit de kast voor de extreme spiked stijlen, waarbij hij suikerwater en bier (“Het rook naar een mix van een snoepwinkel en een oude Engelse pub”, grapt hij) mengt voor een old-school basis die overeind blijft dankzij de nodige haarlak.

“Bij sommige looks is het haar omhoog geduwd, wat absoluut krankzinnig is, en bij andere is het juist naar achteren gekamd”, zegt Taylor, die een mix van punkachtige kapsels en glanzende ‘futuristische gamer’ coupes creëert, waarvan sommige helemaal zelf bedacht zijn. “We wilden dat ze antimode waren”, vertelt Taylor over de haarlooks. “Het straalt een en al ‘dit ben ik’ uit.”

Het klopt dat de Vetements-show altijd een vruchtbare bodem is geweest voor extremen, maar waar houden Gvasalia’s medewerkers het meest van? “Je weet nog steeds nooit wat je kunt verwachten”, zegt Taylor.

Vetements lente/zomer 2023
©Acielle/Style Du Monde
Vetements lente/zomer 2023
©Acielle/Style Du Monde

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.