curtain-bangs-staan-iedereen-en-dit-is-wat-je-over-de-haarstijl-wil-weten-215655
©Getty Images

“Curtain bangs zorgen voor een zomers gevoel van eenvoud terwijl ze je hele look naar een hoger niveau tillen”, begint haarstylist Xavier Velasquez. De in Californië geboren en getogen professional doet de slordige pony denken aan de karakters van een groovy Paul Thomas Anderson-film, terwijl hij ook de vergelijking maakt met Jane Birkin aan de Franse Rivièra in de zomer van 1973.

“Als ze goed gedaan zijn, staan curtain bangs bij iedereen”, benadrukt Mark Townsend, de professional achter de immer begeerde pony van Dakota Johnson. “Het is een stijl die elke gezichtsvorm en elke haartextuur kan hebben. Een eenvoudige manier om je gezicht op een elegante manier ‘in te kaderen’ als de rest van het haar is opgestoken”, legt kapper Vernon François uit.

Lees hier alles wat je over curtain bangs wilt weten 

Curtin bangs
©Getty Images

Wat zijn curtain bangs?

Curtain bangs doen voor je gezicht wat kunstzinnig gedrapeerde gordijnen doen voor een raam. Ze geven een zachtere uitstraling dan een rechte pony met de bedoeling iemands botstructuur te accentueren en gelaatstrekken, zoals de ogen of jukbeenderen, te benadrukken. “De perfecte curtain bangs zorgen voor zachtheid en balans rond het gezicht”, legt Velasquez uit. “Of je nu gaat voor een langere versie met een middengedeelte om het accent op je jukbeenderen te leggen of meer naar voren langs je wenkbrauwlijn, doel is je positieve eigenschappen naar voren brengen.”

Moet ik ze nemen?

Hoewel curtain bangs om logische redenen gewild zijn, moet je je goed afvragen of het echt wat voor je is. “Overweeg voordat je de knoop doorhakt of een pony bij je levensstijl past”, zegt François. “Sommige mensen vinden het gevoel van haar op het gezicht ongemakkelijk.” Naast meer bezoekjes naar de salon voor het bijhouden van je pony, is er ook extra onderhoud zoals meer wassen. Een pony wordt vaak vettig omdat-ie olie, zweet, make-up en SPF van je gezicht absorbeert. Ook moet je dagelijks stylen. Hoewel veel fans dat laatste zeker de moeite waard vinden. “Als je je pony 10 minuten aandacht geeft, ben je klaar”, verzekert Townsend.

Kun je curtain bangs zelf knippen?

Simpel gezegd: nee. Curtain bangs kun je beter overlaten aan de profs. “Laat je pony altijd knippen door een professionele kapper die je eerst een advies geeft, rekening houdend met je gezichtsvorm, kenmerken en levensstijl”, zegt François. Townsend adviseert om voordat je naar de kapper gaat je eigen research te doen om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. “Als mensen bij mij langskomen voor een knipbeurt, laten ze me vaak foto’s zien van iemand met een pony en een heel andere gezichtsvorm”, vertelt hij. “Veel mensen kennen hun eigen gezicht niet echt.” Neem daarom de tijd om je gezichtsvorm te ontdekken. De haarstylist raadt aan een ​​ruwe schets van je gezicht op papier te tekenen en de hoeken en/of de bovenkant van je hoofd te schaduwen. “Een geweldige manier om je eigen gezicht te leren kennen en je voor te bereiden op een bezoek aan de kapper.”

Hoe style je ze? 

Bij steil en golvend haar is het handig om een ​​pony te vormen terwijl de lokken nog nat zijn. Townsend raadt aan het haar recht naar beneden te föhnen met een platte borstel en vervolgens een ronde borstel te gebruiken, verticaal gehouden, om de pony omhoog te ‘vegen’. “Dit soort curtain bangs zijn een kleine knipoog naar de late jaren 60 en vroege jaren 70.” Voor langere, op de wang liggende curtain bangs, adviseert Velasquez een ​​middelgrote tot grote ronde borstel te gebruiken. “Blaas het hele gedeelte naar voren om het volume te maximaliseren en föhn vervolgens de uiteinden naar achteren en naar buiten”, zegt hij. Denk Claudia Schiffer in de jaren 90.

Als alternatief kun je de au naturale route proberen. “Met de juiste stijl en textuur ben ik groot fan van drogen aan de lucht”, zegt Velasquez, die graag de Virtue’s Frizz Block Smoothing Spray als vochtinbrengende crème voor lengtes gebruikt. Voor krullend haar is het volgens François sowieso eenvoudig en effectief om de pony aan de lucht te laten drogen. “Voor extra definitie draai je twee strengen vochtig haar om je vinger. Laat ze op natuurlijke wijze drogen of gebruik een diffuser op een koele, lage snelheid. Laat de krullen voorzichtig los als het haar helemaal droog is.”

Bij krullerige en wat ruige texturen, zet de haarstylist twee strengen van een pas gewassen pony vast met clips. “Als ze volledig droog zijn, trek je de clips eruit en vorm je ze met een puntkam of je vingertoppen. Gebruik een beetje serum om de textuur te versterken”, zegt François. Aan de andere kant kan een rommelige pony ook aan de lucht worden gedroogd voor een kort ‘pixie-pony’-effect.

Hoe onderhoud je curtain bangs?

Hiervoor moet je twee dingen doen: regelmatige bezoeken aan de salon voor bijknippen en shape-ups, meestal om de paar weken, en dagelijks ‘opfrissen’. Allebei essentieel voor een maximale impact. Om je curtain bangs er fris uit te laten zien, is droogshampoo je beste vriend. “Of het nu een spuitbus of losse poeder is, droogshampoos zijn zo gebruiksvriendelijk geworden en je hoeft je geen zorgen meer te maken over die witte poederresten”, zegt Townsend, die in elke fase droogshampoo gebruikt. Van piepend schoon haar, het absorbeert het zweet, tot ‘een paar dagen niet gewassen haar’ voor verfrissing, volume en body. Om krullende en wilde texturen nieuw leven in te blazen, reset je de pony om de dag met water of een à twee sprays stylingmist zoals François’ Mist Nourishing Water.

Curtin bangs
©Getty Images

 

Curtin bangs
©Getty Images

 

curtain bangs
©Getty Images

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.