hot-pink-is-de-trendkleur-van-dit-moment-en-deze-looks-zijn-het-bewijs-214178

Als Pierpaolo Piccioli eerder dit jaar zijn herfst/winter 2022-collectie voor Valentino presenteert, gaan de harten van modeliefhebbers spontaan sneller kloppen. De ene na de andere head-to-toe felroze outfit komt voorbij op de al net zo roze catwalk. Het gevolg? De opvallende, levendige fuchsiakleur – ook wel hot pink genoemd – wordt gekroond tot kleur van het seizoen.

Hot pink is dé kleur van het seizoen

Het bewijs daarvoor is aanwezig op elke rode loper, van de Oscars in maart tot het Met Gala en het filmfestival van Cannes in mei. Talloze beroemdheden zijn gefascineerd door hot pink en maken een verschijning in ‘PP roze’, van it-girls als Zendaya en Gigi Hadid tot de 75-jarige Glenn Close. Het moge duidelijk zijn: iedereen gaat dit seizoen voor pretty in pink.

Gigi Hadid en een model van Valentino in hot pink
©ANP
1/6
Native Share
Links Gigi Hadid, rechts een model op de Valentino-catwalk.

De comeback van de kleur wordt een seizoen eerder al voorspeld, als ontwerpers massaal dopamine dressing in hun lente/zomer 2022-collecties injecteren. Naast roze zien we de meest levendige tinten groen, oranje en geel die zo fel zijn dat ze bijna licht geven. Neem bijvoorbeeld de catwalk van Versace, die met color-blocking looks en verschijningen van Dua Lipa en Naomi Campbell een waar feest is om naar te kijken.

Royal treatment

Dat beroemdheden met de trend weglopen, was te verwachten. De tint spreekt echter nog een onverwachte doelgroep aan: royals. Felle kleuren zijn al jaren geliefd bij de Queen (wat vooral een praktische functie heeft, omdat de Britse monarch zo altijd te zien is), maar neemt ook toe in populariteit bij andere leden van koninklijke families. Zo spotten we de hertogin van Cambridge, Kate, de laatste tijd meerdere keren in hot pink – van fonkelende avondjurk tot een elegante Stella McCartney-creatie.

Ook wordt de felle kleur omarmd door ons eigen koningshuis. Koningin Máxima heeft meerdere keren bewezen een fan van roze te zijn, vaak door middel van chique looks. Een meer casual aanpak is geliefd bij gravin Eloise van Oranje, die op haar verjaardag voor een felroze pak kiest.

Máxima en Kate Middleton in hot pink
©ANP
2/6
Native Share
Links koningin Máxima, rechts de hertogin van Cambridge.

Shocking pink

Het is zeker niet de eerste keer dat de levendige kleur het modebeeld overneemt. Zo is hot pink terug te leiden naar een van de grootste mode-iconen aller tijden: Elsa Schiaparelli. De Italiaanse ontwerper was een liefhebber van surrealisme, en liet dat duidelijk zien met haar gewaagde designs. Voor uitbundigheid op dat niveau was een bijpassende kleur nodig en Schiaparelli vond die in roze. Niet zomaar roze natuurlijk, maar shocking pink: een felle, uitgesproken tint die hoofden doet draaien.

Ze kleedde Zsa Zsa Gabor erin voor de film Moulin Rouge uit 1952, gebruikte de kleur op de verpakking van haar parfum (dat Shocking de Schiaparelli heette) en rookte zelfs sigaretten met felroze geverfde uiteinden. Natuurlijk volgden anderen. Zo was shocking pink favoriet bij Diana Vreeland en bezegelde Marilyn Monroe haar reputatie als sekssymbool ermee toen ze in een knalroze strapless jurk verscheen in de film Gentlemen Prefer Blondes uit 1953.

Krachtig

Shocking pink stond voor kracht, voor het weten wat je wil en ervoor gaan. Dezelfde vibe vinden we terug bij het hot pink van nu: deze tint roze is niet zoet, zachtaardig en meisjesachtig, maar heeft juist de potentie om een (mode)statement te maken.

Bekijk hieronder een paar van onze favoriete looks in hot pink, van een chic pak à la Zendaya tot edgy en street zoals bij Vetements.

Zendaya in Valentino
©ANP
3/6
Native Share
Zendaya bij de Valentino herfst/winter 2022-show.
Valentino herfst/winter 2022
©ANP
4/6
Native Share
Model Mona Tougaard op de catwalk bij Valentino.
Nicola Peltz tijdens het Met Gala 2022
©ANP
5/6
Native Share
Nicola Peltz tijdens het Met Gala 2022.
Vetements herfst/winter 2022
©Vetements
6/6
Native Share
Een look uit Vetements' herfst/winter 2022-collectie.