paris-fashion-week-herfst-winter-2022-dit-zijn-de-highlights-207392
©Acielle / Style Du Monde

Paris Fashion Week is dit seizoen in veel opzichten bijzonder. Niet alleen maken designers dit jaar in de modehoofdstad massaal politieke statements tegen de oorlog in Oekraïne, ook worden collecties op spraakmakende manieren getoond. Ook zeker niet onbelangrijk: alle Nederlandse talenten.

De highlights van Paris Fashion Week herfst/winter 2022

Eerbetoon aan Virgil Abloh

De modewereld rouwt nog om modeontwerper Virgil Abloh, die eind vorig jaar op 41-jarige leeftijd aan kanker overleed. De eerste show van Off-White sinds de dood van de ontwerper is om één reden uiterst bijzonder: het staat volledig in het teken van de man die de modewereld heeft veranderd. Tijdens de emotionele show lopen bekende gezichten op de catwalk om de overleden visionair te eren, waaronder Naomi Campbell, Cindy Crawford, Serena Williams en nog vele anderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Off-White™ (@off____white)

Balenciaga’s sneeuwstorm

Je hebt politieke statements en je hebt pure kunst. Dat laatste heeft de kracht sterke emoties op te roepen. En dat is precies wat de herfst/winter 2022-presentatie van Balenciaga doet. Nog nooit maakt de modewereld zo’n ontroerende show mee, waar de modellen zich met veel moeite door de sneeuwstorm bewegen. De storm staat symbool voor de strijd die creative director Demna ooit heeft gewonnen; hij liep namelijk zelf ooit als vluchteling door besneeuwde bergen.

Rihanna in doorzichtige Dior-jurk

Wis alle vooroordelen die je hebt over zwangerschapskleding. Opnieuw verbreekt Rihanna normatieve kaders van mode. De 34-jarige zangeres en zakenvrouw straalt tijdens de herfst/winter 2022-show van Dior in haar meest spraakmakende zwangerschapslook tot nu toe. Ze draagt de doorzichtige Dior-jurk met een leren jas, lakleren laarzen en zilveren sieraden.

Rihanna tijdens de Dior herfst/winter 2022-show
©SCOTT GARFITT/SHUTTERSTOCK

Valentino’s pretty in pink

De gehele collectie van Valentino bestaat uit slechts twee kleuren: roze en zwart. Zelfs het decor is volledig roze. Creative director Pierpaolo Piccioli legt uit dat hij hiermee de aandacht van zijn ontwerpen wil sturen naar de karakter van de modellen en de silhouette van de ontwerpen – niet de complete looks in hun geheel.

Een andere reden waarom de mierzoete show van Valentino onze aandacht krijgt, is door Nederlands talent Justine Wesselo. Het 25-jarige model en de kunstenaar uit Alkmaar schittert op de catwalk voor het Italiaans modehuis in Parijs. Op Instagram schrijft ze: “Dankjewel @maisonvalentino voor het laten uitkomen van mijn droom. Ik zal dit moment voor eeuwig en altijd koesteren.”

Nederlandse talenten aan de top

En we blijven nog even bij Nederlands talent. Een greep uit de mensen die Nederland op de modekaart zetten: onze eigen Eldridge Mullenhof die het haar van de modellen tijdens de Off-White-show doet, Vogue-coverster Jill Kortleve die net op tijd beter is voor de Chanel-show, de 22-jarige steigerbouwer Timo Pan loopt voor Givenchy en het Nederlandse modehuis Botter toont haar kleurrijke collectie in Parijs. Wij zijn trotser dan trots.