flamboyant-rood-borduursels-en-moire-wat-je-wil-onthouden-van-de-dior-couture-lente-zomer-2024-show-283234

Coutureweek is van start in Parijs, met op de eerste dag de Dior couture lente/zomer 2024-show in museum Rodin. In totaal volgden 59 modellen elkaar de catwalk op. Waar natuurlijke tinten vaak de hoofdrol speelden, werd deze haute couture-collectie uitgebreid met een paar kleurrijke tonen, van levendig geel tot flamboyant rood, inclusief borduursels en moiré in al zijn vormen. Kortom, heerlijk retro.

Dior couture lente/zomer 2024

Het samenspel van materialen creëert een nieuw silhouet. Maar de La Cigale moiré-jurk, ontworpen door monsieur Dior begin jaren vijftig, blijft het startpunt van de creatieve impuls van deze collectie. We zetten vier hoogtepunten van de show op een rij.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Set design van kunstenaar Isabella Ducrot

Zoals bij de presentatie van elk van haar collecties tot nu toe doet Maria Grazia Chiuri opnieuw een beroep op een inspirerende vrouwelijke kunstenaar. Om het decor voor de Dior haute couture lente/zomer 2024-show te bedenken, gaf de artistiek directeur van het Franse huis carte blanche aan de Italiaanse beeldend kunstenaar en schrijfster Isabella Ducrot. Haar werk, genaamd Big Aura, siert de muren van de kamer met 23 jurken, elk vijf meter hoog. Het kunstwerk weerspiegelt de authenticiteit bij het maken van haute couture-stukken.

Paris haute couture week dior
©Spotlight
1/4
Native Share

Eerbetoon aan Christian Dior

De La Cigale-jurk, ontworpen door Christian Dior in 1952, is de rode draad van deze collectie, waarbij de uitmuntendheid van het vakmanschap centraal blijft staan. De La Cigale-jurk is herkenbaar aan het kenmerkende moiré en kan in eigentijdse variaties worden gegoten. Het materiaal siert de ene keer een rokkostuum, de ander keer een jasje in capestijl en vangt bij elke beweging het licht op.

dior haute couture
©Getty Images
2/4
Native Share

Spelen met textuur

Naast moiré blijft fluweel een centraal element en tekent het de contouren van een zwierende avondjurk. Organza behoort ook tot de essentiële items, gecombineerd met een cape van veren of geborduurd met natuurlijke motieven zoals de beroemde Millefiori, die een levendige gele moiré-jurk sieren.

dior haute couture
©Getty Images
3/4
Native Share

De front row

Zoals gewoonlijk bracht de haute couture-modeshow van Dior een met sterren bezaaid publiek van persoonlijkheden samen. Onder hen Rihanna, in een zwart gewatteerd ensemble, met een pet op haar hoofd, maar ook Deva Cassel, naast haar vriend, de Italiaanse acteur Saul Nanni, evenals Anya Taylor-Joy en Carla Bruni.

Anya Taylor-Joy dior haute couture
©ANP
4/4
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.