vogues-marie-nanette-over-de-covershoot-met-irina-shayk-in-new-york-door-de-connectie-en-intimiteit-ontstond-magie-289956
©Paul Bellaart

Bellissime! Entrate, entrate, benvenute”, klinkt het, als de deur van het New Yorkse appartement openzwaait. Vogue’s fashion director Linda en fashion producer Leah zijn in New York voor de covershoot van dit nummer. Het legendarische Italiaans-Zwitserse modefotografenduo Luigi & Iango (Luigi Murenu en Iango Henzi) schiet vandaag it-girl van het moment, model Irina Shayk.

Marie Nanette over Vogue april 2024

Het appartement van Luigi en Iango doet denken aan een Romeinse villa. Het uitzicht over West Village door de hoge ramen brengt je terug in hartje New York. De met roodfluweel beklede muren zijn behangen met beroemdheden die het duo voor de lens heeft gehad: Rihanna, Linda Evangelista en Gisele Bündchen hangen zusterlijk naast elkaar. Een imposant portret van Madonna prijkt in gouden lijst boven de schouw. Irina komt binnenlopen in een strakke leren broek en Margiela-boots. Ook zonder een vleugje make-up is het boomlange model bloedmooi.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Uit de keuken komt de geur van gebakken eieren. Vóór alles moet er ontbeten worden, weet het team van de vorige keer dat we samenwerkten met het fotografenduo. “First we eat”, roept Luigi, terwijl hij het gezelschap voorgaat naar de statige eetzaal waar de lange tafel gedekt is voor het ontbijt, gesteven tafellinnen en brandende kaarsen in de kandelaren.

Verlaten steeg in New York

In voorbereiding op de shoot had Leah de afgelopen weken verschillende locatieplannen gepresenteerd. Maar Luigi en Iango wisten the ultimate place: “It’s right here behind our home, darling.” Dus volgt Linda later die dag Luigi een krappe trap af, door een bijkeuken naar een krakende achterdeur. “This is our hidden gem, nobody comes here”, legt Iango uit. Alleen Linda mag mee om Irina vast te leggen. De rest van het team krijgt van bovenaf via een raampje een glimp mee. In een verlaten steeg, met de bekende New Yorkse brick walls en fire stairs wordt onze coverstory geschoten. De sfeer is intiem. Er is verbinding. Er wordt gelachen, uitgeprobeerd en gefluisterd… “Quanto è bella.”

Een week later zitten Linda en ik klaar op de redactie als de beelden binnenkomen. We knijpen elkaar in de arm. De shoot is alles geworden waarop we hoopten. Ik zie meteen al vier coveropties. Hoe ze dat gelukt is in een op het oog niet veelzeggende New Yorkse steeg willen we begrijpen. Natuurlijk omdat het topfotografen betreft in combinatie met het charisma en de x-factor van een model van het hoogste niveau. Natuurlijk door de Italiaanse flair. Maar toch is het meer. Door de connectie en intimiteit ontstond magie. Het ontbijt was geen louter Italiaanse gastvrijheid, het was de sleutel tot alles wat die dag te gebeuren stond. 

Icoon Kate Moss

Ook vieren we met een special in dit aprilnummer het meest iconische modellen ooit: Kate Moss. Fotografen duikelen over elkaar heen nu ze vijftig is geworden, om te duiden waarom ze ieder ander overstijgt. Ze is evenzo bepalend voor de modefotografie als Marilyn Monroe in haar tijd, beweert de een. Ze heeft de magnetische aantrekkingskracht en veranderlijkheid van David Bowie, zegt de ander. Modefotografen droegen fotoboeken aan haar op. De belangrijkste Mario’s in haar leven, Sorrenti en Testino, zelfs twee. Vogue’s Stefanie neemt ons mee door haar leven en carrière. Vogue’s Fiona Hering was bij de allereerste show die Kate liep. Er zou een nieuw meisje de show lopen, werd rondgefluisterd. De rest is history. 

Enjoy! 

Marie Nanette Schaepman 

Creative & Editorial Director 

Nu Yeliz naast haar nieuwe rol als Vogue’s editor-at-large ook ruimte creëert voor haar andere dromen, nemen we als team met liefde en plezier afwisselend het welkomstwoord van haar over. 

Het nieuwe aprilnummer van Vogue Nederland ligt vanaf 14 maart in de winkel en is hier online te bestellen.