code-oranje-the-hamptons-en-cass-bird-marie-nanette-over-hoe-vogues-summer-of-love-issue-tot-stand-kwam-298933
©PAUL BELLAART

De striemen regen slaan tegen de voorruit van het busje dat ze gehuurd hebben. Het is inmiddels aardedonker als fashion director Linda en producer Leah in The Hamptons aankomen. Ze zijn een dikke drie uur eerder, code oranje negerend, vertrokken uit New York. Normaliter is deze mondaine regio een idyllische uitvalsbasis voor welgestelde New Yorkers. De extravagante feestjes in de serie Succession werden niet voor niets grotendeels hier opgenomen. Deze avond heeft echter meer weg van een scène uit een Hitchcock-film. De houten huizen met grote veranda’s waar ze langsrijden zijn in donker gehuld. Bijna nergens brandt licht. En als er ineens op een bovenverdieping wel een lamp lijkt te branden, geeft dat eerder een luguber dan een geruststellend gevoel. 

Summer of Love Issue

De dag ervoor zijn ze geland in New York. Na twee jaar chasen is het Leah eindelijk gelukt Amerikaanse modefotograaf Cass Bird te strikken voor onze coverstory. Voor ons Summer of Love Issue gaat Cass topmodel Heather Kemesky fotograferen – ze was een van de eersten met het nu zo immens populaire kapsel: een ultrakorte pony met ‘gehakt’ bobje, en sierde vele internationale Vogue-covers – samen met haar van origine Nederlandse vriendin, choreograaf Imre van Opstal. 

Ook al waren alle data en details bevestigd, zoiets blijft tot de dag zelf spannend. Cass heeft vooraf aangegeven het team zo klein mogelijk te willen houden. Producers on set is dan ook een harde no-go. Ze wil een intieme setting creëren. Aangezien ze de modellen persoonlijk kent, ziet Cass een unieke kans iets exclusiefs en bijzonders te maken. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In haar New Yorkse loftstudio omhelst Cass Linda en Leah hartelijk voor de voorbespreking. Met z’n drieën duiken ze in het voorbereidende creatieve proces. Linda laat haar styling en moods zien. Cass is enthousiast: “Ik zie het helemaal voor me. Alles klopt. Laten we toch mijn huis in The Hamptons als locatie gebruiken. Ik zit vlak bij een prachtig stukje kust. De intimiteit van dit verhaal komt helemaal tot zijn recht in een weekend weg-setting. Ze kijkt Leah aan. “En jij moet er natuurlijk bij zijn! Je kan in de kamer van mijn zoon slapen.” Even wisselen Linda en Leah een blik. “Super”, antwoordt Leah. “Ik regel een busje en we rijden er vanavond nog met de styling naar toe.”

De perfecte plek, de perfecte dag

“Je rijdt er voorbij!”, roept Leah. “Google zegt dat we een weggetje naar rechts hebben gemist.” Ze keren het busje en ontdekken turend tussen de ruitenwissers door een onverharde weg. Links en rechts slaan takken tegen het busje als ze het donkere bos in rijden. Het begint nu ook te donderen. Een paar honderd meter verder stopt de weg bij wat een hoge zwarte schuur lijkt. “De navigatie zegt dat we er zijn”, zegt Leah. Right. Excellent, denkt Linda. Af en toe wordt het bos een seconde verlicht door de bliksem. Alle enge films die ze ooit gezien heeft passeren de revue. Niet over nadenken, vermant ze zichzelf. Het halfuur dat volgt voelt als úren. Dan zien ze koplampen achter zich verschijnen die langzaam dichterbij komen. De auto stopt, de lichten doven. Als Cass uit de auto springt, slaken ze allebei een kreet van opluchting. 

De volgende ochtend is het alsof ze alles gedroomd hebben. De zon schijnt uitbundig. Wat gisteren een houten schuur leek, blijkt een typisch houten Hamptons-huis met grote veranda die uitkijkt over een weelderige tuin met uitzicht op zee. Er is geen zuchtje wind. Ze zijn op de perfecte plek, op de perfecte dag. All set voor deze allereerste covershoot met Cass Bird voor Vogue NL’s Summer of Love Issue.