ganni-en-ester-manas-bundelen-krachten-voor-size-inclusieve-zomervakantiecollectie-257348
©Courtesy of Ganni

Toen Ester Manas een Instagram DM ontving van Ditte Reffstrup, creative director van Ganni, na de eerste catwalkshow van haar merk in 2021, dacht ze dat het nep was. “Ik was geschokt”, vertelt de Franse ontwerper Vogue via Zoom vanuit haar studio in Parijs. “Ik reageerde eerst niet, omdat ik dacht dat het niet echt kon zijn.”

Ganni x Ester Manas

Ondanks de valse start voelden de twee vrouwen een onmiddellijke connectie toen ze elkaar uiteindelijk ontmoetten. “Na vijf minuten wist ik dat het een goede samenwerking zou zijn. We respecteren elkaar allebei”, zegt Reffstrup vanuit het hoofdkantoor van Ganni in Kopenhagen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De tiendelige capsulecollectie is perfect voor iedereen die momenteel hun zomervakantie aan het plannen is. De collectie is geïnspireerd door de vakantielooks na een stranddag. “We wilden echt het gevoel creëren van wanneer je de hele dag op het strand bent geweest of bij het zwembad heb gelegen, en je ernaar uitkijkt om uit te gaan”, beschrijft Reffstrup. “Dat gevoel is een van de dingen die ik het meest koester wanneer ik op vakantie ben.”

Inclusiviteit

Door de handtekeningen van beide merken te combineren, zijn er slinky jurken met ruches in aquablauw en wijnrood, evenals badkleding met de kenmerkende gekruiste halslijn van Ester Manas. “Het was leuk omdat er veel overeenkomsten in onze stijlen zijn, dus het was erg organisch”, legt Balthazar Delepierre, mede-oprichter en ontwerper van Ester Manas, uit over de samenwerking. “We delen allebei een grote interesse in kleur”, voegt Manas eraan toe.

Natuurlijk was de inclusiviteit op het gebied van maten een belangrijk onderdeel van de capsulecollectie. De collectie is beschikbaar in de maten EU 32 tot en met 52. Tijdens hun eerste ontmoeting vertelde Manas Reffstrup over hoe ze tijdens haar tijd op de modeschool de weerstand voelde toen ze probeerde plus-size modellen te casten voor een show. “Mij werd verteld: ‘Ze moet écht mooi zijn als ze big is'”, herinnert Manas zich. Het is een verhaal dat resoneerde met Reffstrup, die zegt dat ze vaak het gevoel heeft dat mode “geen zeer inclusieve industrie is”.

Duurzaamheid

Hoewel badkleding een lastige categorie is als het gaat om duurzaamheid, was het belangrijk voor beide merken dat de samenwerking zo milieuvriendelijk mogelijk was (Ganni is sinds vorig jaar een B-corp). Gebruikte materialen zijn onder meer gecertificeerd biologisch katoen, gecertificeerd gerecycled polyamide en gerecycled polyester gaas. “Bij elke stap van het proces was er een herinnering dat we niets doen zonder na te denken over duurzaamheid”, zegt DeLepierre, waarbij Manas eraan toevoegt dat het project hen hielp de aanpak te visualiseren die ze als merk in de volgende tien of vijftien jaar willen volgen.

Met Ester Manas als rijzende ster is Reffstrup blij dat ze contact heeft opgenomen toen ze dat deed. “Ik ben erg trots op deze samenwerking”, zegt ze. “Ik denk dat ik geluk heb gehad dat ik je zo vroeg een bericht heb gestuurd, want misschien zou het vandaag te laat zijn geweest.”

De capsulecollectie van Ganni en Ester Manas is vanaf 16 juni te koop.

Ganni X Ester Manass summer vacation collection.

The 10piece capsule includes swimsuits ranging from size EU32 to 52.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.