tweelingen-gezichtssieraden-en-gremlins-alles-over-guccis-lente-zomer-2023-show-224692

“Opposite, different, different, opposite”, klonk het bij Gucci’s lente/zomer 2023-show Milan Fashion Week. Voor de nieuwste collectie liet creatief directeur Alessandro Michele zich inspireren door asymmetrische dualiteit. Nadat alle looks op de catwalk waren verschenen, werd dit duidelijk met een overrompelende verrassing.

Alles over Gucci’s lente/zomer 2023-show

“I am me, she is she / Except when I pretend I’m her / And when we switch / You can’t tell which is which.” Deze woorden galmden tijdens de show door de ruimte. Je zou haast denken dat de poëtische teksten uit een historisch literatuurwerk komen, maar in werkelijkheid zijn het teksten van de Olsen Twins. Mary-Kate en Ashley zongen de woorden als kleine meisjes in hun liedje Identical Twins.

Alessandro Michele’s nieuwste collectie Gucci Twinsburg is een ode aan tweelingen, waaronder zijn moeder en haar zus. Zo schreef de creatief directeur voor aanvang van de show in een brief die werd gepost op Instagram: ‘Ik ben een zoon van twee moeders: mama Eralda en mama Giuliana. Twee bijzondere vrouwen die hun tweelingschap de ultieme zegel van hun bestaan maakten. Ze leefden in hetzelfde lichaam. Kleedden en kamden hun haar op dezelfde manier en spiegelden elkaar op magische wijze. De een vermenigvuldigde de ander. Dat was mijn wereld, perfect dubbel en verdubbeld.’

Michele’s fascinatie voor het dubbele werd een inspiratiebron voor zijn nieuwste collectie. Zo schreef hij dat de dualiteit van tweelingen hem een openbaring gaven: ‘Dezelfde kleren stralen verschillende kwaliteiten uit op schijnbaar identieke lichamen. Mode leeft immers van seriële vermenigvuldigingen die de meest oprechte uitdrukking van elke mogelijke individualiteit niet belemmeren.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @gucci

Gezichtssieraden en gremlins 

Bij deze lente/zomercollectie zetten we een aantal vinkjes achter wat we van Gucci zouden verwachten. Het mixen van prints, check. Unieke kragen, check. Silhouetten met invloeden uit de jaren zestig en zeventig, check. Veel glitter, check check check.

Toch bevat de collectie ook een aantal opvallende details. Zo droeg een groot aantal modellen zilveren sieraden die het gezicht bedekten. Andere modellen droegen zonnebrillen die met zilveren, hangende sieraden versierd werden. Ook bevat de collectie veel kralen. Het materiaal werd gebruikt voor hoofddeksels, maar ook verwerkt in schoenen. En dan was er nog een belangrijke rol voor gremlin: het fictieve wezen werd meegedragen als accessoire, maar ook verwerkt in een print.

gucci furby milan fashion week lente zomer 2023
©Gorunway.com
1/1
Native Share

Tweelingmodellen

Het thema kwam in de show pas echt tot uiting nadat alle looks voorbij gekomen waren. Het publiek stond een enorme, overrompelende verrassing te wachten: een muur in het midden van de catwalk ging omhoog en aan de andere kant liep hetzelfde model in dezelfde kleding. Het ging hier niet om een spiegel, de modellencast bleek volledig uit tweelingen te bestaan. Een kippenvelmoment volgens vele aanwezigen van de show.

Gucci’s lente/zomer 2023-show terugkijken doe je hier: