kaia-gerber-maakt-comeback-in-de-coutureversie-van-een-jeans-en-wit-shirt-bij-valentino-260716
©Valentino

De Valentino herfst/winter 2023-coutureshow was (zoals elke keer) een adembenemend spektakel. Onder leiding van creative director Pierpaolo Piccioli presenteerde het Italiaanse modehuis een collectie die de zintuigen prikkelde en de grenzen van de haute couture verlegde. En daar bleef het niet bij. Niemand minder dan een van de grootste topmodellen van het moment, Kaia Gerber, maakte haar comeback op de catwalk. En dat deed ze in een opmerkelijk simpele, maar geniale couturelook: een jeans en een wit shirt.

Valentino Couture herfst/winter 2023

Als er één coutureshow is waar de modewereld elk jaar reikhalzend naar uitkijkt, is het wel die van Valentino. Het Italiaanse modehuis weet zichzelf elk jaar weer te overtreffen tijdens de coutureweek. De kleren, de set, de muziek: zelfs voor degenen die niet live aanwezig waren, voelde het magisch aan. Daar droeg de showlocatie zeker aan bij; de tuinen van het beroemde Château de Chantilly net buiten Parijs diende als achtergrond voor de collectie die geheel toepasselijk Un Château heette. En die collectie was op z’n zachtst gezegd een spektakel op zichzelf.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De ontwerpen waren zowel klassiek als eigentijds, waarbij Piccioli de traditionele couturetechnieken combineerde met moderne ontwerpelementen. Het kleurenpalet – iets waar de ontwerper om bekendstaat – was weelderig en gevarieerd. Diepe tinten zoals koningsblauw, bordeauxrood en Valentino-pink werden afgewisseld met zachte pastelkleuren en levendige accenten van geel en groen. Elk kledingstuk leek als een schilderij tot leven te komen. Kijk bijvoorbeeld naar de zilveren glittercape gedragen door Maria Carla Boscono, de fuchsia jurk met een enorme roos, of de witte mini-jurk met een hoofddeksel van gigantische uitstekende veren.

Kaia Gerber voor Valentino

Minstens zo noemenswaardig: het was niemand minder dan Kaia Gerber die de show opende, in wel een heel onverwachte couturelook. Tussen de fonkelende baljurken en andere dramatische silhouetten, koos Pierpaolo Piccioli voor een spijkerbroek en een wit overhemd. Een mooier statement om iedereen eraan te herinneren dat mode eenvoudig en tijdloos is, is er bijna niet. Tijdens zijn vorige coutureshow stelde Piccoli daarover het volgende: “Coutureklanten van vandaag de dag zijn niet zoals in de jaren vijftig – hopelijk dragen ze de ontwerpen met een spijkerbroek en een T-shirt. Het gaat niet om de looks, maar om de stukken.”

Gehuld in een witte blouse (die opengeknoopt was tot aan de taille), een baggy jeans en zilverkleurige flats met enorme strikken, liep het model met een bepaalde ease over de catwalk. Dat het model juist bij deze show een comeback maakt – het is de eerste keer sinds lange tijd dat de Amerikaanse weer meeloopt – voelt passend, aangezien Kaia Gerber een graag gezien gezicht is tijdens de Valentino-shows.

De coutureshow van het Italiaanse modehuis toonde tot slot niet alleen een verbluffende collectie; het was ook een viering van vakmanschap. Traditiegetrouw nam Pierpaolo Piccioli het applaus niet alleen in ontvangst, maar gezamenlijk met zijn hele atelierteam. Oftewel: de mensen achter de kledingstukken die de verhalen tot leven brengen, en even een andere wereld weten te creëren.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue France (@voguefrance)