Voor de Louis Vuitton Cruise 2026-collectie keerde Nicolas Ghesquière donderdag terug naar een plek die hem 25 jaar geleden al fascineerde: het Palais des Papes in Avignon. In deze historische setting bracht hij een collectie tot leven die balanceert tussen de wereld van legendes en moderne idolen. Denk aan: leren jacks, sprookjesachtige jurken, handgeborduurde laarzen en een Alma-handtas versierd met bloemenranken die je direct aan de middeleeuwen doen denken.
De Louis Vuitton Cruise 2026-show in Palais des Papes
In het jaar 2000, aan het prille begin van de 21e eeuw, bezocht Nicolas Ghesquière de Zuid-Franse stad Avignon. Hij bezocht het historische Palais des Papes, een indrukwekkend bouwwerk uit de 14e eeuw, voor een kunsttentoonstelling. De ontwerper bewonderde onder andere een installatie van Bill Viola en een dansvoorstelling van Pina Bausch. Alles vond plaats in het grootste middeleeuwse bouwwerk van Europa, dat ooit het centrum van het westerse christendom was. Tegenwoordig staat het vooral bekend als UNESCO-werelderfgoed (dat dit jaar zijn dertigjarige jubileum viert) en als thuisbasis van een jaarlijks experimenteel theaterfestival.
Ghesquière was meteen betoverd door de locatie. En dat is niet zo gek: wanneer geschiedenis, cultuur en zijn eigen creatieve, nieuwsgierige geest samenkomen, ontstaan er magische dingen in zijn hoofd.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Nu, 25 jaar later, is hij teruggekeerd naar Avignon, voor de presentatie van zijn Cruise 2026-collectie. Donderdag zette hij een spectaculaire show neer, bestaande uit 45 looks, waarin hij moeiteloos schakelde tussen decoratieve, religieuze geschriften en glamrock, middeleeuwse heraldische kostuums en de mythe van Excalibur, met volop verwijzingen naar koning Arthur en de Vrouwe van het Meer. Ik had hem graag willen vragen of hij Nicholas Clay in de film Excalibur uit 1981 net zo aantrekkelijk vond als ik, maar ik hield me in. Wat ik wél zeker weet: de dansvoorstelling van Bausch inspireerde hem om te bedenken hoe hij deze collectie wilde tonen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het onmogelijke mogelijk maken
“Ik wilde het publiek op het podium zetten”, vertelde Ghesquière tijdens een preview voor de show. “Ik wilde spelen met het idee dat je alles bekijkt vanuit het perspectief van de performer. De plekken waar ik mijn Cruisecollecties toon – zoals Kyoto – hebben meestal een persoonlijke betekenis”, vervolgde hij. “Het komt zelden voort uit locatie-scouting. Het is altijd iets persoonlijks, dat vervolgens door mijn wat vreemde denkwijze over mode gaat. Toen Jean Vilar (een beroemde Franse acteur en theaterregisseur, red.) hier in 1947 kwam om een voorstelling te geven, zei hij over het Palais des Papes: ‘Het is onmogelijk om hier theater te maken, dus laten we hier theater maken!’ En dat vind ik geweldig. Ik zeg niet dat het onmogelijk is om hier een modeshow te geven, maar dit is wel de eerste keer dat zoiets hier gebeurt.”