hou-je-de-stoelendans-niet-meer-bij-vind-hier-alle-recente-aanstellingen-van-creative-directors-bij-modehuizen-347742

De modewereld zit midden in een stoelendans waar geen einde aan lijkt te komen. In de eerste helft van 2025 zijn er opvallend veel nieuwe creatieve directors benoemd bij toonaangevende modehuizen – van opkomende talenten tot gevestigde namen die van plek wisselen. Deze verschuivingen geven een inkijkje in de koers die modehuizen de komende jaren willen varen: duurzamer, inclusiever, innovatiever of juist terug naar de roots. Hieronder zetten we de belangrijkste aanstellingen voor je op een rij, van het meest recente nieuws tot iets oudere benoemingen.

Stoelendans bij modehuizen

De huidige wissel van de wacht is geen toeval. Veel modehuizen bevinden zich op een kruispunt: ze willen hun trouwe klantenbasis blijven bedienen, maar tegelijkertijd relevant blijven in een wereld die sneller verandert dan ooit. Dat betekent: heritage bewaren, maar ook inspelen op waarden zoals inclusiviteit, duurzaamheid en digitale zichtbaarheid. Een merk moet niet alleen verkopen, maar ook viral gaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een creative director is hierdoor al lang niet meer alleen verantwoordelijk voor de catwalk. Die persoon is het gezicht van het merk, de motor achter samenwerkingen, campagnes en storytelling op social media. Modehuizen zoeken daarom naar vernieuwers: ontwerpers met een scherpe visie, een strategisch oog en het vermogen om een wereldwijd publiek aan zich te binden.

Leven inblazen

Daarbij komt dat een aantal modehuizen de afgelopen periode te maken had met dalende omzetcijfers. In een periode van economische onzekerheid kan een nieuwe creative director de boel volledig nieuw leven inblazen. Nieuwe gezichten zorgen voor media-aandacht, brengen een andere stijl mee en trekken zo hopelijk ook een nieuw publiek aan.

Maar wat vooral opvalt: hoe divers het modebeeld ook wil zijn, de meeste benoemingen worden nog steeds gedaan binnen een relatief beperkt profiel. Het zijn vooral witte mannen die de sleutels krijgen tot de grote modehuizen.

Nieuwe creative directors

Wie zijn die nieuwe gezichten – of juist oude bekenden – die dit allemaal moeten waarmaken? We zetten de meest recente aanstellingen van creative directors hieronder op een rij.

Pierpaolo Piccioli bij Balenciaga

Balenciaga kondigt in mei 2025 aan dat Pierpaolo Piccioli de nieuwe creative director wordt, als opvolger van Demna, die op zijn beurt overstapt naar Gucci. Na jarenlang het gezicht van Valentino te zijn geweest – en geroemd te worden om zijn romantische en inclusieve visie – begint Piccioli nu aan een nieuw hoofdstuk. Balenciaga haalt op zijn beurt een ontwerper binnen die zowel vakmanschap als maatschappelijke relevantie in zijn werk weet te leggen. Dit is een interessante wending voor het merk. De eerste PPP-collectie voor Balenciaga wordt verwacht in oktober 2025.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pierpaolo Piccioli (@pppiccioli)

Duran Lantink bij Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier kiest na jaren van gastontwerpers voor een vaste naam, werd bekend in april 2025. En wat voor naam. De keuze voor de Nederlandse Duran Lantink is zowel gedurfd als vooruitstrevend. Zijn werk is uitgesproken, circulair en altijd maatschappelijk geladen. Lantink krijgt de leiding over zowel couture als prêt-à-porter. Zijn eerste ready-to-wear collectie verschijnt in september 2025.

Jonathan Anderson bij Dior Men

Na zijn veelgeprezen werk bij Loewe maakt Jonathan Anderson de overstap naar Dior Men, waar hij Kim Jones opvolgt. Tijdens zijn elf jaar bij Loewe wist hij het Spaanse modehuis internationaal opnieuw op de kaart te zetten met een mix van vakmanschap, kunst en innovatie. Of hij datzelfde kan doen voor Dior Men, zien we tijdens zijn debuutshow in juni in Parijs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Netherlands (@nlvogue)

Miguel Castro Freitas bij Mugler

Na het vertrek van Casey Cadwallader kiest Mugler voor de jonge, Portugese ontwerper Miguel Castro Freitas. Zo werd bekend in maart 2025. Zijn werk is sculpturaal, sensueel en bewust van zijn tijd – precies waar Mugler, als merk met een uitgesproken erfgoed, behoefte aan heeft. Zijn eerste show staat gepland voor september 2025.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

Jack McCollough & Lazaro Hernandez bij Loewe

Van New York naar Madrid: Jack McCollough en Lazaro Hernandez van Proenza Schouler maken de oversteek naar Europa. Ze nemen het stokje over van Jonathan Anderson bij Loewe, die na meer dan tien jaar afscheid neemt van het modehuis. De nieuwe aanstelling werd in maart 2025 bekendgemaakt. Het is een verrassende zet, maar ook een slimme. Hun experimentele benadering van materiaal en vorm zou Loewe weleens kunnen helpen om nóg internationaler en artistieker te worden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lazro

Simone Bellotti bij Jil Sander

Simone Bellotti, voormalig creative director bij Bally, maakt de overstap naar Jil Sander. Dit werd in maart 2025 bekendgemaakt. Zijn minimalistische handschrift sluit naadloos aan bij het DNA van het merk, en insiders verwachten dat hij het merk weer terug naar de kern zal brengen: strakke lijnen, ingetogen luxe en aandacht voor materiaal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Simone Bellotti (@simonebellotti)

Dario Vitale bij Versace

Ook bij Versace waait een nieuwe wind: Donatella Versace nam in maart 2025 na bijna dertig jaar afscheid van haar rol als creative director en wordt Chief Brand Ambassador. Haar opvolger is Dario Vitale, een relatief onbekende naam bij het grote publiek, maar met ervaring bij onder andere Miu Miu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace (@versace)

Demna bij Gucci

In maart 2025 werd bekend dat Demna de overstap maakt naar Gucci – een benoeming die volgde op het snelle vertrek van Sabato De Sarno, wiens ingetogen visie de commerciële verwachtingen niet wist waar te maken. Demna zat bijna tien jaar bij Balenciaga, waar hij het modehuis transformeerde tot een cultureel fenomeen met uitgesproken, vaak provocerende collecties. Hij maakte impact, maar riep ook regelmatig controverse op. Met zijn overstap naar Gucci kiest het Italiaanse huis duidelijk voor een meer radicale koers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Mark Thomas bij Carven

Carven komt de laatste jaren niet vaak voor in modegesprekken, maar daar moet Mark Thomas verandering in brengen. Zijn benoeming werd in maart 2025 bekendgemaakt. De ontwerper was al werkzaam bij het huis en heeft eerder ervaring opgedaan bij Helmut Lang en Givenchy. Zijn stijl? Fris, stedelijk en draagbaar. Wat zijn aanstelling voor Carven gaat betekenen, krijgen we voor het eerst te zien tijdens de lente/zomer 2026-show in Parijs.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carven (@carven)

Glenn Martens bij Maison Margiela

Na een jarenlange samenwerking met Diesel en zijn eigen label Y/Project, is de overstap van Glenn Martens naar Maison Margiela in januari 2025 al een van de meest logische zetten van het jaar. Zijn fascinatie voor constructie, volume en deconstructie sluit naadloos aan bij het DNA van het huis – en zet het werk van Galliano op zijn eigen manier voort.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Netherlands (@nlvogue)

Matthieu Blazy bij Chanel

Na een veelgeprezen periode bij Bottega Veneta maakt Matthieu Blazy de overstap naar Chanel, waar hij de rol van Virginie Viard overneemt. Dit werd na veel speculatie in december 2024 bekend. Blazy wordt verantwoordelijk voor alle modeactiviteiten – van couture tot accessoires – en zal in oktober 2025 zijn eerste Chanel-collectie presenteren. Met zijn experimentele aanpak en liefde voor vakmanschap belooft dat een spannend nieuw tijdperk voor het modehuis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matthieu Blazy (@matthieu_blazy)

Louise Trotter bij Bottega Veneta

Louise Trotter werd in december 2024 gepresenteerd als nieuwe creative director van Bottega Veneta. Ze is hiermee de eerste vrouw aan het roer sinds de oprichting. Na eerdere functies bij Lacoste en Carven brengt ze een elegante, ingetogen stijl met zich mee. Haar aanstelling markeert het vertrek van Blazy, die het merk succesvol nieuw leven inblies.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louise Trotter (@louise_trotter_)

Julian Klausner bij Dries Van Noten

In december 2024 werd Julian Klausner benoemd tot creative director van Dries Van Noten, na het afscheid van de oprichter eerder dat jaar. De 33-jarige Belgische ontwerper werkte sinds 2018 nauw samen met Van Noten aan de damescollecties en geldt als een logische opvolger. Het nieuwe hoofdstuk van het Antwerpse modehuis belooft vernieuwing, maar met oog voor het rijke archief.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dries Van Noten (@driesvannoten)