Rejina Pyo weet precies wat vrouwen willen dragen. De Zuid-Koreaanse, Londen-based ontwerper staat bekend om haar ontwerpen voor ‘echte vrouwen’. Sinds de oprichting van haar gelijknamige merk in 2014 heeft ze een natuurlijk oog voor inclusiviteit en diversiteit. Die visie werkt Pyo nu verder uit met modeketen Zalando, die met zeven verschillende ontwerpers een inclusieve schoenencollectie lanceert. We gaan in gesprek over haar persoonlijke drijfveer om mode democratisch te maken, waarmee ze bewijst dat ook kwalitatieve kleding toegankelijk kan zijn.
In gesprek met Rejina Pyo
Nadat Pyo in Seoul de kunstacademie volgde en er later werkzaam was voor een grote modeketen, werd snel duidelijk dat dit niet haar pad was. Geïntrigeerd en geïnspireerd door Europese modecollecties besloot ze een master te doen aan een van de prestigieuste modescholen ter wereld, Central Saint Martins in Londen. Nadat Pyo haar opleiding succesvol afrondde, stuitte ze op een nieuw probleem. “Er waren zoveel ontwerpers, maar eigenlijk niets dat ik graag droeg of kocht. En als ik al iets mooi vond, had het gelijk de prijs van een maand huur. Ik dacht: waarom kan er niet iets zijn van goede kwaliteit dat lang meegaat én een interessant en toegankelijk ontwerp heeft?”
In 2014 richtte Pyo haar gelijknamige label op. De lente/zomer-collectie van 2017 zorgde voor een doorbraak. “Ik werkte eerst samen met een sales-agent die stelde dat het niet slim was de onconventionele keuze te maken kwalitatieve kleding te ontwerpen voor niet het hoge of lage segment, maar het middensegment. Ik hield van kleur, maar ook dat was volgens hem lastig om in ‘de markt’ te zetten. Dus besloot ik onze samenwerking te beëindigen.”
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het seizoen erop, lente/zomer 2017, lanceerde Pyo onder meer haar inmiddels befaamde felgekleurde jurken met pofmouwen die overal opdoken in het straatbeeld; de zogenaamde Greta-jurk, die door New York Magazine werd bestempeld als het meest gedragen ontwerp tijdens NYFW dat jaar. De collectie werd getoond tijdens een klein en besloten evenement waar invloedrijke influencers als Leandra Medine Cohen, Aimee Song en styliste Kate Foley wegliepen met het ontwerp.
Nieuw modelandschap
Het leidde tot een kleine revolutie in de modewereld. De industrie werd niet langer ingedeeld in de twee categorieën van luxe en high-street; er kwam een derde tussencategorie die de zogenaamde contemporary markt bediende. “Gelukkig werd wat wij deden goed ontvangen en volgden vele andere merken. Daardoor ontstond er een totaal ander modelandschap.” Een waarin een grote groep vrouwen die lange tijd buiten de twee tegenovergestelde categorieën viel een plek vond.
“Ik realiseerde me dat ik eigenlijk ontwierp voor mezelf en de vrouwen om me heen. We hebben geen tijd om twee uur lang voor de spiegel te staan en na te denken over wat we aan willen. We moeten naar werk, school, dan door naar een vergadering en daarna misschien een diner. Het doel van mijn kleding is dat het gemakkelijk te dragen is en dat je je geweldig voelt. Dat geeft mij een beter gevoel dan wanneer ik een beroemdheid moet kleden voor een rode loper die normaal mijn kleding niet draagt. Ik zie de waarde van de zichtbaarheid van mijn merk bij ‘echte vrouwen’ in tegenstelling tot beroemdheden die zoveel mensen bereiken. Als mensen mijn kleding dragen omdat iemand anders dat voor ze heeft bedacht, brengt me dat niets.”
