op-zoek-naar-goede-vintage-en-tweedehands-mode-in-het-gooi-wij-verzamelden-fijne-winkelopties-300337
©Getty Images

Shoppen bij vintage en tweedehands modewinkels is – gelukkig – steeds populairder en mainstream geworden. ‘Gelukkig’, omdat het én het winkelaanbod prettig diverser maakt én het zo heerlijk grasduinen is in tweedehands modewinkels. Daarbij is het meestal duurzamer te winkelen uit een preloved aanbod mode. Waarover zo meer. Hieronder vind je fijne vintage en tweedehands modewinkels in het Gooi.

Vintage, pre-loved en tweedehands mode 

We zeggen expres vintage én tweedehands, want daartussen zit een verschil. Vintage kleding gaat meestal om stukken gemaakt tot en met de jaren 90, en soms ook de 00’s. Dus een bloesje uit de nineties, dat geweldige jaren 80-blazer, de flared jeans uit de zeventiger jaren en mini-rokje uit de swinging sixties? Dat is vintage. Die mode moet dan zowel van goede kwaliteit zijn als goed behandeld, wanneer je het nu nog wil dragen. Mode nog ouder dan deze decennia, wordt vaak historische mode genoemd. Deze dient al helemaal goed geconserveerd zijn door een liefhebber of museum, wil het de tand des tijds goed hebben doorstaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tweedehands mode is (meestal) niet historisch of vintage, maar komt uit de 21e eeuw. Tweedehands impliceert immers dat het een eerstehands eigenaar heeft gehad. Als je echt nauwkeurig naar definities kijkt, is vintage mode vaak ook tweedehands – want het had hoogst waarschijnlijk een eerder eigenaar tenzij jij zelf ouder bent dan 40 en het al voor een eerste ronde droeg in de nineties. Omgekeerd is tweedehands mode, niet vintage. Tweedehands kledingzaken, on- of offline, verkopen vaak items die niet ouder dan een paar seizoenen geleden gemaakt zijn. Een ander woord dat hiervoor wordt gebruikt, is ‘pre-loved‘. Is Engels, betekent hetzelfde, maar klinkt gewoon leuk(er).

Duurzaamheid en tweedehands mode

Dan de eerder geopperde stelling dat het duurzaam is om vintage en tweedehands mode te kopen. Eerder behandelden we in dit artikel al de vraag of het daadwerkelijk duurzamer is tweedehands te kopen. Een relevant thema, omdat preloved items shoppen steeds populairder wordt. Zo populair zelfs, dat er stemmen opgaan dat het ’te makkelijk’ is om snel iets tweedehands te kopen, zeker online waar de opties oneindig zijn. En dan moeten al die pakketjes alsnog verzonden worden, wat ook weer het milieu belast. Daarbij kun je je afvragen hoe duurzaam het is een fast fashion-item tweedehands te kopen.

Susan Sjouwerman, journalist gespecialiseerd in duurzaamheid, vertelde ons daarbij ook: “De groei van de ’tweedehands markt’ heeft er helaas nog niet toe geleid dat er minder nieuwe kleding wordt geproduceerd en gekocht.” Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat je een item een tweede leven geeft, wat altijd beter is dan iets nieuws kopen. “Ook al komt er uitstoot bij kijken, een tweedehands aankoop is nog steeds minder vervuilend”, stelt Sjouwerman. Het eindoordeel is dan ook: “Shop weloverwogen, en met mate.”

Tweedehands mode het Gooi

Dat gezegd hebbende: dan moet je wel weten, waar je moet wezen. Hieronder onze tips voor vintage en tweedehands modewinkels in het Gooi en omstreken. Starters klaar, schatzoeken maar.

LøveStorm Vintage Store

Bij LøveStorm in Bussum cureert eigenaar Kim de beste vintage en tweedehands mode uit de enorme inbreng van haar klant. Je vindt hier veel Scandinavische merken als Samsøe Samsøe en Franse merken als Isabel Marant, aangevuld met wat high street-merken. Ook zijn er vintage parels te vinden van bijvoorbeeld Dior, Celine en Tod’s.

LoveStorm Vintage, Havenstraat 120, Bussum

Paskamer ’t Gooi

In het pittoreske ‘s-Graveland zit Paskamer ’t Gooi. Ook hier vind je een combinatie van vintage en tweedehands mode, zowel van high end als high street-merken. Vooral voor jurken en gelegenheidsoutfits, bijvoorbeeld als gast op een bruiloft, zit je hier goed.Van Marc Jacobs tot Natan, Marni, Tod’s, Pinko en Prada: de keuze is reuze.

Paskamer ’t Gooi, Noordereinde 23, ‘s-Graveland

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Paskamer (@paskamerhetgooi)

Via Via Vintage 

In het al even prachtige plaatsje Laren, waar je sowieso fijne winkels hebt, zit ook Via Via Vintage. Hier kun je terecht voor een kritische geselecteerde collectie inbreng tweedehands mode. Denk aan kleding van merken als Zadig&Voltaire, Brunello Cucinelli, Sandro en Iro, By Malene Birger, maar ook tassen van Chanel, Mulberry, Saint Laurent en Louis Vuitton.

Via Via Vintage, Nieuweweg 47, Laren

Secret Closet

Bij Secret Closet vind je tweedehands mode uit het hogere segment. Denk aan merken als Natan, Essentiel Antwerp, Ganni, Closed, Max Mara en Etro. Voor heel redelijke prijzen shop je hier een fijn assortiment van zowel mode als accessoires in goede conditie, waar regelmatig nog zelfs een prijskaartje aan zit.

Secret Closet, Huizerweg 38, Bussum

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Secret Closet (@secretcloset_bussum)

Appel & Ei, Hilversum

Appel & Ei, goede naam sowieso, is een keten van 19 tweedehands mode-winkels. Zo zijn er vestigingen in Utrecht en Deventer, maar ook in het centrum van Hilversum. Behalve dat je hier zelf goed aan je trekken kunt komen qua tweedehands mode, is het ook fijn te weten dat Appel & Ei het goede doel ShelterSuit steunt. Dit is een warme jas die kan transformeren tot slaapzak, speciaal voor dak- en thuislozen. De ShelterSuits en ShelterBags, tassen die een soort bedje worden, zijn gemaakt van partijen restanten uit de textielindustrie en gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Appel & Ei Hilversum, Kerkstraat 63, Hilversum

Fan van tweedehands mode? Hier verzamelden we al de leukste vintage mode-adressen in Rotterdam en eerder ook tweedehands winkels in Amsterdam.