topmodel-en-powerhouse-precious-lee-siert-de-cover-van-vogues-voices-of-change-nummer-227663
©Julia Marino, Vogue Nederland, november 2022

Precious Lee, een van dé modellen van dit moment, is het gezicht van Vogue’s nieuwe Voices of Change-nummer. Een nummer waarin we voices vieren: mensen die het verschil maken. We spraken met negentien veelbelovende talenten die allemaal sociale verandering teweeg willen brengen. Als echte changemaker in de modewereld is covermodel Precious het boegbeeld van deze Vogue-voices. Dit kun je verwachten van Vogue in november 2022.

Vogue november 2022 met Precious Lee op de cover

Precious Lee is een onstuitbare bron van kracht. Niet alleen is ze op dit moment de ster van de modebühne, ook is ze het allereerste internationale gezicht op de cover van Vogue Nederland. Lee was in 2021 de eerste Afro-Amerikaanse vrouw met een grotere maat die de lente/zomer-show van Versace in Milaan liep, en sindsdien gaat ze als een raket. “Ik zag en voelde hoe mijn aanwezigheid op de catwalk het publiek raakte. Ik liep die dag voor zo veel mensen, niet alleen voor mezelf.”

Precious Lee in Vogue november 2022
©Julia Marino, Vogue Nederland, november 2022

Lee schudt de modewereld wakker. “Een pionier zijn qua diversiteit in maat en ras, dat is echt heilig voor mij”, aldus het model. Al brekend met de conventies baant ze zich een weg naar de top. “Ja, geboekt worden voor grote campagnes, covers en catwalks is mijn nieuwe normaal, maar ik neem het nooit voor lief”, maakt het model duidelijk. “Ik ben dankbaar voor alle kansen die nu op mijn pad komen. Al mijn bloed, zweet en tranen hebben tot dit moment geleid. Het voelt als een full circle-moment.”

Voices of Change

In dit nummer staan de voices van dit moment centraal. We vieren de mensen die “het verschil maken door zich uit te spreken, of een frisse wind door een verstofte plek laten waaien”, aldus hoofdredacteur Yeliz in haar editorial. “Mensen die nu al uitzonderlijk goed zijn in hun vak en hun prijzenkast beginnen te vullen. Mensen die anderen inspireren om beter te doen.” In november 2022 vind je in Vogue maar liefst negentien Voices of Change, samengesteld door specialisten die werkzaam zijn in de mode, kunst, cultuur of zich bezighouden met duurzaamheid.

Voices of Change
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022

Van kunstenaar Bruin Parry, die het werk van mensen met een mental superpower uit het ‘schattigcircuit’ wil halen, tot documentairemaker en model Yến-Nhi Lê, die met haar projecten gesloten deuren open beukt: de talenten uit Vogue’s Voice of Change-nummer zijn zeer uiteenlopend. We hopen het elk jaar terug te laten keren, zodat het een vast moment wordt waarop we deze uitzonderlijke mensen vieren en in de spotlight zetten. Op die manier willen we ons bewust blijven van hoe belangrijk het is om jong talent te steunen.

Verandering in de modewereld

En over change gesproken: die is flink gaande in de modewereld. Niet alleen op het gebied van diversiteit op de catwalk zoals Precious Lee belichaamt, maar ook als we het hebben over duurzaamheid. Modejournalist Susan Sjouwerman wijdt uit over vijf hoopvolle ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in de mode-industrie, en waaraan je zelf nog kunt bijdragen ook. Daarnaast spreken we textieldesigner Borre Akkersdijk, die op duurzame wijze hightech stoffen ontwerpt. Zijn missie? Iedereen toegang geven tot beter textiel, met als uiteindelijk doel: hasta la vista overproductie.

Kiki Boreel in Vogue november 2022
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, november 2022

Tot slot gaat Vogue’s Alja Bakker in gesprek met klimaatactivist en sustainable-fashionexpert Kiki Boreel – inclusief een shoot aan boord van een trein die door het prachtige landschap van Schotland raast. Kiki wil meer bewustzijn creëren, maar zonder wijzend vingertje. “Ik snap dat ik soms een partypooper ben. Dat is dan maar zo.”

Dit alles en nog veel meer vind je in Vogue’s nieuwe novembernummer, dat vanaf 20 oktober in de winkels ligt en hier online te bestellen is.