hans-kemmink-van-modeduo-puck-hans-is-overleden-218180
© ANP/HH/Edwin Janssen

Modeontwerper Hans Kemmink is overleden. Hij en zijn vrouw Puck Kroon, oftewel modeduo Puck & Hans, zijn al decennia een begrip in de Nederlandse modewereld. Dit weekend overleed Hans dus helaas, laat zijn dochter en fotograaf Carmen Kemmink weten op Instagram, waarmee Nederland een echt mode-icoon armer is. Hij werd 75 jaar.

Hans Kemmink van Puck & Hans

Wie Hans Kemmink zegt, zegt Puck & Hans. Iedereen van pak ‘m beet 35 jaar en ouder in Nederland is waarschijnlijk bekend met dit iconische modelabel, dat bestond tussen 1968 en 1998. Het echtpaar runde drie eigen winkels: in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Vooral die op het Amsterdamse Rokin – destijds een belangrijke modestraat met onder meer schoenontwerper Jan Jansen als buurman – was een begrip in de hoofdstad en ver daarbuiten.

Uit heel het land reisden modebewuste lieden af naar de bekende winkel. In mijn eigen onderzoeken naar die tijd werden steevast de namen genoemd van de sympathieke Puck & Hans. Ik had het plezier laatstgenoemde enkele keren te spreken, altijd was hij enthousiast om vragen te beantwoorden. Nooit was Kemmink te vermoeid te praten over die interessante jaren 70 en 80, toen de avantgardistische mode in Amsterdam floreerde. Hij bleef – terecht – trots lijken op die tijd en er met plezier op terugkijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PUCK&HANS (@hanskemmink)

Beroemde merken als Jean Paul Gaultier

Puck & Hans verkochten in hun winkels hun eigen merk, maar ook andere bekende modelabels. Daarin was het echtpaar vooruitstrevend. Zo hingen er items van de Japanse designer Yohji Yamamoto en waren Puck & Hans de eersten die modestukken van ontwerper Jean Paul Gaultier verkochten.

Puck & Hans waren niet alleen geliefd bij het winkelend publiek; ze werden ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast wonnen ze belangrijke prijzen zoals de Nederlandse modeprijs de Max Heymans-ring en de Fil d’Or in Parijs. Het stel had dan ook zeker potentie door te breken in het buitenland, maar de twee kozen ervoor met dochter Carmen in Amsterdam te blijven.

Documentaire op internet

Ook na het stoppen van hun merk in 1998 bleven Puck & Hans terechte erkenning krijgen voor hun bijzondere label. Zo was er in 2017 een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Ook maakten ze eerder dit jaar uiteraard deel uit van de expo Maison Amsterdam in de Nieuwe Kerk. In 2019 werd een documentaire gelanceerd over het illustere duo, die hier nog te zien is. Echt (nogmaals) het bekijken waard, zeker nu. We wensen Puck en Carmen veel sterkte.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PUCK&HANS (@hanskemmink)