goodbye-pailletten-strass-is-de-nieuwe-obsessie-van-de-modewereld-218072
©Shutterstock/ANP

Er is de afgelopen tijd een ware strass-revolutie op gang gekomen. Voorbij is de tijd van plastic pailletten – fonkelende strass-steentjes domineren nu de glittermode. Niet het soort dat je alleen maar draagt naar een nieuwjaarsfeestje, maar verfijnde items die zorgen voor een stijlvolle look. Het motto bij deze strass-trend? Hoe meer glitter, hoe beter. En dat ziet er zo uit.

Strass-trend

Wanneer je aan strass denkt, is de kans groot dat je een beeld van Paris Hilton voor je ziet anno 2002 in *die* party-jurk. Maar ook de glinsterende flip-telefoons, fonkelende Juicy Couture-logo’s en versierde jeans waren in de zeroes onderdeel van de strass-trend. Anno 2022 is het effect van de trend hetzelfde – hij glittert nog steeds even fier – alleen dan iets minder over de top. Het is de meer ingetogen variant van de paillet, die door het hologram-effect veel sneller verblindt. Strass-stenen zijn daarentegen subtieler door de vlakke afwerking.

Merken springen volledig in op de strass-trend die zich uit in kleding, schoenen en accessoires. Zo was er de Prada Cleo-tas, volledig bezaaid met fonkelende witte strass-steentjes. Het merk zorgde tevens voor een bijpassende scrunchie en pumps om je schitterende outfit compleet te maken. “We zijn in de stemming voor mode en vieren het leven weer”, vertelde Miuccia Prada eerder over haar met Raf Simons ontworpen herfst/winter 2021-collectie.

Dit concept van het vieren van mode druppelde door naar veel lente/zomer 2022-shows. Neem bijvoorbeeld Versace, waar glamour in het DNA zit. Het modehuis is dan ook verantwoordelijk voor meerdere met strass bezette jurken gedragen door onder anderen Dua Lipa en Emily Ratajkowski. Ook de dijhoge Saint Laurent-laarzen dripped in de fonkelende kristallen, de glinsterende looks van The Attico en de met strass afgewerkte muiltjes van Amina Muaddi sluiten naadloos aan bij dit sentiment.

Glitter als moodbooster 

De reden dat we juist nu zo massaal kiezen voor glimmers in onze kleding is voor een groot deel te herleiden naar de pandemie. De keuze van wat we dragen werd nog nooit zo zichtbaar als nu, na de contrasterende periodes van lockdowns versus de vreugdevolle ‘summer of love‘. Zoals Miuccia Prada zegt willen we het leven weer vieren, maar dan wel in stijl. En hoe doe je dat beter dan door een beetje glitter aan je outfit toe te voegen? Het roept een gevoel van optimisme op – en als er iets is wat we kunnen gebruiken, is dat het wel.

Deze strass-trend in 2022 laat zien dat glinsterende looks voor meer gelegenheden bestemd zijn dan enkel voor de feestdagen, en dat ze juist ook je alledaagse look een kleine upgrade kunnen geven. Het is een ware moodbooster voor zowel jezelf als je garderobe. Het was toch Marie Kondo die zij dat eigendommen joy moeten spark‘en? Met deze trend nemen we dat maar al te graag letterlijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @camillecharriere

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @camillecharriere

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Versace (@versace)

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door THE ATTICO (@the_attico)